Melegszünk


A saalfeldeni nyugalmazott mérnök úr, Horst Nöbl idei téli időjárás-prognózisa, úgy tűnik, nem állja meg a helyét. Míg a novemberre előrevetített helyzetkép szinte telitalálatnak számít, addig minden idők legmelegebb és tán leghószegényebb decembere egy melléfogás. A prognózis értelmében ugyanis a hónap az átlagosnál melegebben indul (ami igaz is lett), de karácsony tájékán egy erőteljes lehűlésnek kellene bevezetnie a dermesztően hidegnek várt januárt. Újév napjáig erre gyakorlatilag semmilyen esély sincs.

A hideg egyelőre nagy ívben kerüli a kontinenst, sőt mint az alábbi ábra a december 19.-én kialakult helyzetet mutatja, az európai szárazföld átlagosan 10-11 C fokkal melegebb a sokéves átlagnál, a minket körülvevő óceánok, tengerek pedig 4-5 C fokkal szárnyalják túl az ilyenkor szokásos átlaghőmérsékletet.

temeperatue_anomaly

Mindez pedig történik a legutóbbi párizsi klímakonferencia után, mely minden megnyilatkozásában hűen tükrözi a nyugati profitorientált, globalizációt gyorsító, élővilágot pusztító kultúra jellemvonásait. Olyan ez, mint amikor a rákfene elhatározza, hogy ezen túl majd lassabban fogja felfalni a gazdaszervezetet. Mert a minden korláton túli növekedés jegyében fogant globalizáció tulajdonságaiban és megnyilvánulásában pontosan úgy viselkedik, mint a tumor.

A globális felmelegedés, mint James Lovelock már oly találóan megfogalmazta, láz, Gaia (az élő bolygó) immunrendszerének a válasza. Az, ami most még csak hőemelkedés, a jövőben fergeteges láz lehet, melynek egyetlen célja, elpusztítatni a kórokozót. Ez pedig nem a homos sapiens, mint azt hirtelenjében gondolnának, hanem annak egy bizonyos, mára egyeduralkodó, gyilkos és agresszív kultúrája. A többi ártalmatlan kultúrát ugyanis már sikerrel kiirtotta. Ilyen tekintetben sokkal veszélyesebb, mint a sokat rettegett IS. Az IS nem veszélyezteti a bolygónk ökológiai egyensúlyát. Az IS lehet bár gyilkos és kegyetlen, de nem ártalmasabb egy támadó fenevadnál, egy gyilkos cápánál. A korlátlanul garázdálkodó nyugati kultúra, aminek semmi sem szent, melynek csupán csak a profit és a növekedés számít, az igazi veszély.

Kategória: Weather | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s