Egyperces (38, Brexit)


Mondj nemet az EU-ra, hirdetik a brit kalácskák. Végre valaki elkezdi az EU lebontását! Remélem Faymann és társasága is beváltják fenyegetőzéseiket és a kötelező menekült-kvótákat elvető országoknak nem folyósítanak további EU-támogatásokat. Ez talán felébresztené a kelet-európiaiakt is és érdemben elgondolkodnának azon, hogy érdemes-e ennek a reakciós, demokrácia-híjas, neoliberalista önkény-klubnak a tagja maradni, mely kizárólag a multik érdekeit szolgálja.

Bizonyíték az EU parlament legutóbbi döntése, mely a VW botrány nyomán nemhogy büntetést róna ki, de gyakorlatilag egyenes úton feloldozza az autóipart a káros anyag kibocsátás eddigi kötelező korlátozásai alól. Mit nekik tiszta környezet, tiszta levegő, élhető világ, ha a rák nem növekedhet tovább. Mint már oly sokszor megjegyeztem, ha egy mérleg egyik serpenyőjébe a profitot teszed, a másikban bármi (értsd tényleg bármi) lehet. Az a bármi mindig könnyebbnek találtatik majd. Mert ez a mi kultúránk lényegi elve.

brexit

Az alternatíva? Íme, pontokba szedve:

  • A globalizáció azonnali elvetése.
  • A “Small is beautifulelvének érvénysítése (mint azt Leopold Kohr és E.F.Schumacher már kifejtették)
  • A növekedés orientált gazdaság gyakorlati megszüntetetése
  • A helyi/lokális gazdaságok felértékelése, támogatása és ezen belül az áruk származási helyüktől számított távolság-arányos elvámoltatása (azaz minél messzibbről hozzák, legyen annál drágább és fordítva).
Kategória: Egypercesek, The Problem of Civilization | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s