Nézőpontok (8, Valóban elfogyunk?)


Utóbb is tartózkodom a “magasröptű” gondolatoktól. Úgysincs beleszólásunk a “nagyok” és a “tévedthetetlenek” kitalálta világ dolgaiba. Másfelől viszont, itt-ott azért kicsréljük gondolatainkat az oldalamra tévedt látogatóimmal. Szóba kerül például az is, hogy az európai népek, a magyar sem kivétel, fogyóban vannak. A neten található bizonylatok szerint évente 35 ezerrel zsugorodik nemzetünk. A németek 2002-től számítva 800 000 fővel lettek kevesebben. Az egyik lap híradása szerint, ha a trend folytatódik, akkor 2050-ig 14 millióval csökkenhet az össznémet lakósság száma.

Gondolom Merkel asszony is e tények lesújtó árnyékában hozhatta meg eddigi döntéseit, de nincs szándékomban őt mentegetni (már beletörődtünk, hogy a politikusok soha nem teregetik ki valódi indítékaikat, a legjobb estben is csak féligazságokkal etetnek, olykor cudarul hazudnak, visszaélnek helyzetükkel). Csupán csak oda akarok kilyukadni, hogy valóban nagyon komoly demográfiai problémáról van szó. Az okokat már próbáltam feszegetni, de zöldágra nem jutottam. Tényszerűen itt Európában legalább annyi szól a gyermekvállalás mellett, mint ellene. Másfelől meg azt látjuk, hogy a nincstelenségben, máról holnapra, könyörületen tengődő népek, önmagukat meghazudtolva, a természet törvényeit is tiporva minden határon túl sokasodnak. Miért? Hogyan van ez? Ott a hol tapintani lehet a bőséget, a jólétet, ahol biztos fedél van a fejek felett, hiányzik a gyermek a házból. Ugyan mik az okai?

Nos, ahogy így morfondírozgatok, az jut eszembe, hogy mi van akkor, ha ez az egész, harsány, gyermeket nemzeni nem akarás egy felül nem írható genetikai parancs része? Hogy tudniillik valamennyi népnek van egy felfelé ívelő korszaka, amikor évszázadokon át szinte korlátlanul sokasodhat, amit aztán egy lefelé ívelő szakasz zár. Ilyenkor, valami miatt, talán a génjeinkben lapuló, még meg nem fejtett utasítások hatására, lankad a gyermekvállalási kedv és a (kihaló fehér-) népcsoport átadja a helyét más, új, friss és bőven szaporodó népnek.

Lenne benne evolúciós logika és előrelátás! Egyetlen nép se uralhassa mindörökké statikusan a világot. Ne lehessen az idők végezetéig leosztott lapokkal játszani. Legyen a pakli néha-néha újrakeverve. Mások is kaphassanak esélyt. A természet szereti a változatosságot. Nincs ínyére, ha valaki betonozza a viszonyokat, az angolszász-germán fehér faj meg pont ezt teszi. Tíz bőrt nyúzna, le más nemzetekről. De ez csak egy teória, la „Sztefanó“. Bár ha végignézünk a civilizáció eddigi történetén, vannak epizódok, amik ezt bőven alátámasztják.

Kategória: Egypercesek, The Problem of Civilization | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) Nézőpontok (8, Valóban elfogyunk?) bejegyzéshez

 1. Mohari András szerint:

  A Hipcrime Vocab blogon írtak pár érdekes bejegyzést, ami a témához kapcsolódik. Ez az első közülük: The Fates of Nations: A Biological Theory of History – Review. Meg sem próbálom összefoglalni, csak itt hagyom a linket, hátha érdekel, István.

 2. Sztefanó szerint:

  Köszönöm a linket, elolvastam a Paul Colinvaux elméletéről szóló eszmefuttatást. Érdekes. Szerinted kiállja a jelen valóság próbáját? Például azt, hogy miért nincs a legtöbb úgymond “ária” német családban egyetlen gyermek sem? Itt Ausztriában rengeteg olyan szemrevaló hölgyet ismerek, akik tudatosan kijelentik, hogy hallani sem akarnak gyermekről. Nem tartoznak a Paul Colinvauxri felső niche-be. Inkább valahol alközépen a helyük. Másfelől pedig az elmélet alapján a szegényebb országokban automatikusan magasabb születési arányt kellene tapasztalnunk. Lefordítva, Magyarország és Németország között, az itt betöltött “niche”-kre való tekintettel jelentős különbségnek kellene lennie, de a gond, hogy nincs. Mindkét nemzet, karöltve, haldoklik és majdnem ugyanolyan ütemben fogy.

 3. András szerint:

  Nem tudom, Sztefanó, hogy megállja-e a helyét az elmélet, mert nem vagyok elég okos meg tájékozott. Colinvaux szerint a szegényeknek mindig több gyerekük lesz, mint a tehetősebbeknek (utóbbiaknak többe kerül egy gyereket felnevelniük az általuk megszokott/elvárt színvonalon), és ez nyilván nem igaz minden egyes emberre – a népesség egésze… az viszont már más kérdés.

  Mifelénk sok nőnek van gyereke, akár több is, és sokan viszonylag fiatalon szülnek. Nem ritka látvány a babakocsi. Kevés nőről tudok, aki 30 környékén sem szült még (szegény nincs köztük – amúgy ez egy szegény környék). Bár bevallom, nem tudom, hogyan alakult errefelé az évek során a születés/halálozás. Ezt ismerni, ez lenne a döntő, nem a korlátozott személyes tapasztalatok.

  Egyébként bennem is felötlött már, amit említettél, azaz hogy esetleg biológiai alapja van a gyereket nem vállalásnak. Lehet, hogy a természet így parancsol(na) megálljt a szaporodásnak, mielőtt még összeomlana népesség. Például én sem vágyom gyerekre, egyszerűen nem hiányzik. Akármennyit is töprengtem már azon, hogy miért nem akarok gyereket, mindig csak ide lyukadok ki: hogy egyszerűen nem vágyom rá. Lehet, hogy elítélsz ezért, de az ez igazság. És én is úgy vagyok, mint Peter Wessel Zapffe: „Nekem egy lakatlan sziget nem tragédia, ahogy egy lakatlan bolygó sem.”

 4. Sztefanó szerint:

  “Colinvaux szerint a szegényeknek mindig több gyerekük lesz, mint a tehetősebbeknek ” … akkor miért fogynak egyformán a magyarok és németek? Ha itt nincs különbség, akkor azt hihetnök, a két nemzet szinte azonos jóléti szinten él. Ez viszont aligha állja ki a valóság próbáját. A természeti népekre is csak nehezen alkalmazható ez az elmélet. Az indiánoknak sem volt kocsialljnyi gyerekük. Az irokéz családokban tipikusan három, de legfeljebb négy gyermek volt (utánanéztem). A “gazdagabb” fönköknek (chiefs) volt a több. Hmmmm…
  Másfelöl nagyon meg tudom érteni azokat, akik ma nem kívánnak gyermeket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s