Első tavaszi, avagy Anninger


Három éve már végigbóklásztam az Anninger szinte valamennyi jelentősebb zegzugát. Most Angikával kettesben indulunk tavaszt köszönteni és Mödling túraparadicsomát újra felfedezni. A Goldene Stiege (Aranylépcsők) utca végében lévő parkolóból indulunk, szinte majdnem pontosan 10 órakor. A nap csak nehezen tör át a meleg front hozta magasban úszó felhők összefüggő rétregén. Túrára mégis kifejezetten alkalmas száraz idő várható 5 és 10 fok körüli hőmérséklettel.

 Anninger_2D  Anninger_3D

 AnningerProfile

A táv (Goldene Stiege, Burgruine Mödling, Husarentempel, Krauste Linde, Anninger Schutzhaus, Juniläumswarte, Prießnitztal, Goldene Stiege) cirka 14 km, 610 m szintemelkedés bruttó 5:50 óra

Első célunkat a mödlingi várromot alig fél óra alatt érjük el. A sokáig a Bebenbergerek tulajdonában lévő vár valamikor a z osztrák határt védte a magyaroktól. Ennek ellenére Korvin Mátyás 1477-ben bevette, de az ezt követő békeszerződés értelmében önként visszaadta Ausztriának.

Második célunk a napóleoni időket idéző Husarentempel. Először alászállunk majd verejtéket bőven fakasztó kaptatás árán 11:50-kor érkezünk a klasszicista stílusú síremlékhez. Kevesen tudják, hogy az Aspern melletti csatában (1809 májusa) elesett 5 katona (huszár) nyugszik az emlékmű gyomrában.

Tulajdonképpen ezzel túl is lennénk utunk nehezén. A Krauste Linde elnevezésű erdei fogadóig kellemes, megerőltetést nem kívánó séta következik (12:45). Itt tanakodunk, hogy betérjünk-e, avagy menjünk tovább az Anninger vendégházig. Az utóbbi variánsra szavazunk.

A Krauste Linde mellett egy útbaigazító tábla 20 percben szabja meg a távot, mi 30 perc érkezünk az Anninger Schutzhaushoz. Közben még megcsodáljuk az Anninger régi nagy teleit idéző bob- illetve szánkópálya szomorúan árválkodó kőpalánkjait. Hja, micsoda remek telek voltak valamikor (nem is olyan régen még)!

P1060279
Anno 2013
DSC01594
… és most

A vendégház nyitva, és végre örömmel huppanunk le megejteni nagyon kiérdemelt ebédünket, hiszen már több mint három órája vagyunk úton. Ebéd után még útba ejtjük a közeli Jubiläumswartet. De minő meglepetés. Két éve még gyönyörű lomberdő mélyén állt a Ferenjóska idejében emelt vaskonstrukció (lásd a fenti képeken), mostanra holdbéli táj. Az fákat elplanírozták. Majd megpróbálom kideríteni az okát.

14:15-kor indulunk vissza Mödlingbe. Az erdei ösvény felső szakasza még kissé cuppogós, ragadós-sáros, de egyre lejjebb ereszkedve szikkad, majd teljesen megszilárdul. Kellemes sétával 16:00-kor érkezünk vissza a délelőtti kiindulópontunkba.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s