Halálos baleset a Königsjodleren


Szombaton, június 4.-én, két Salzburg-tartománybéli hegymászó nekivágott az alpesi térség egyik legnehezebb ferratájának. Tették ezt annak ellenére, hogy a szombat mindent ígért (főleg villámokat és zivatart), csak éppen kletterezésre alkalmas időjárást nem. Egyébként is még hó van odafenn, (lásd a képeket) ráadásul cudar, nedves állapotban.

Te egyébként vinnél magaddal Klettersteigre LVS eszközt (lavina jeladót)? Milyen buta kérdés, ugye? Mint kiderült, mégsem annyira. Maradjunk annyiban, hogy LVS készülékük nekik sem volt. Minek is lett volna! Pedig tudvalevő, hogy a völgybe vezető legrövidebb út, a koranyárig hóval bélelt Birgkaron át vezet.

birgkar_nasslawine

A Birgkar: piros pötty jelzi a helyet, ahol kiásták a már halott hegymászót

Mászás közben történhetett egy s más, mert, a valahol kétharmadtájt kínálkozó menekülőúton hagyták el a ferratát a Birgkar irányában. A hír nem említi, hogy vajon zivatar elől menekültek-e (villámhárítót  kézben tartani nem lehet túl mulatságos) avagy erejük volt fogytán, csak annyi a tény, hogy egyikük a traverz közben kicsúszott a havon. Ez még nem lett volna halálos, de azonnal a nyakába zúdult egy nehéz, nedves lavina is, ami teljesen betemette. Órák teltek el, mire megtalálták.

Birgkar_traverzr

A menekülő traverz útvonala a Birgkar irányában (nyaktörő, szédületes, halálos!)

A tanulságokhoz tartozik, hogy az idei nyár nem indult kifejezetten Klettersteigre alkalmas időjárással. Ne akarj az elemekkel dacolni! Hidd el, az embernek kell alkalmazkodnia. Mivel zivatar esetén villámhárítóként működő drótkötélhez vagy végig odaláncolva, a műfaj sokkal veszélyesebb lehet a közönséges sziklamászásnál is. Ehhez jön még a kicsúszás Damokleszi kardja a nedves, nyálkás sziklán. Tapasztalatból tudom, mit jelent sáros bakanccsal nekiveselkedni egy nehéz Klettersteignek. Nem ajánlom senkinek. Akár egy egész kategóriával is felértékelődhetnek a nehézségek. Mint azt példának okáéért a Sinabellen  megéltem. Egy száraz időben teljesen ártalmatlan “C” gyorsan válhat nyaktörő “D”-vé. Várd meg tehát, míg úgymond a Klettersteigeken is kitavaszodik, a Königsjodlert meg még legalább egy hónapig felejtsd el.

image

A menekülőút helye a falrajzon

Az osztrák belügyminisztérium egyik régebbi, de aktuálitását nem vesztett kapcsolódó analízise: http://www.bmi.gv.at/cms/cs03documentsbmi/1388.pdf

Kategória: Health, Hiking-Climbing | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s