MTB: pedálteszt


Kibántam magam a stoplis patentpedálokból. Két kerek évig próbáltam megszokni a használatukat, de nálam egyszerűen nem működött a dolog. Utóbb, a cipőim talpáról gondosan leszereltem a stoplikat, hogy még véletlenül se kattanjak bele a kötésbe. Ez nagy megkönnyebbülést jelentett. Aztán a minap egyik munkatársam elhozta megmutatni legújabb csodaszerzeményét, egy high-end enduro karbonvázas fullyt. Szóval minden technikai csodával és újdonsággal felszerelve, már ami manapság haladó MTB körökben dukál. Ne beszéljünk az áráról, mert az a csillagos ég.

Ámde, többek között arra is felfigyeltem, hogy nincs rajta patentpedál. Nocsak? Mi a szösz? Helyette nagy, fémkeretes, fémtüskékkel (non-slip cleats) ellátott pedálok voltak a hajtókarokra szerelve. Mint kiderült, sem free-ride sem pedig enduro körökben nem szeretik a cipő és a pedál fix nászát, mert kritikus helyzetben, gyakorlat ide, tapasztalat oda, a stoplival igencsak nagyot lehet bukni. A kompromisszumos megoldás tehát egy olyan (flat) pedál, ami, a tüskék által, megbízhatóan megvéd a pedálról való lecsúszástól és pluszban egy részleges (elölről – hátra) húzást is biztosít. Mintha csak nekem találták volna ki.

image

Nos, nem gondolkodtam sokáig, hanem felszereltem a bringámra egy pár ilyen, mindössze 29€ értékben kapható CXWXC flat-pedált (fenti kép). Ma pedig megtörtént a teszt, amin kiválóan szerepelt. Végre megtaláltam tehát a személyemre szabott legjobb technikai pedál-megoldást. Lefelé száguldás esetén, rázós, sziklákkal felszórt terepen, ahol korábban egy-egy bukkanó le-ledobott a pedálról, most stabilan álltam a sarat.

Megjegyzés.: a tüskés pedálok további rendkívüli előnye, hogy bármilyen gimitalpú sport-cipővel jól használhatók. Ajánlott ugyan, a talp, tüskékhez igazodó mintázata miatt, egy spéci freerider cipő (pl. a Five Tens modellek), már aki nem átáll kiadni még további 80-90€-t, de szerintem ez egyáltalán nem szükséges.

Kategória: Biking, News and politics, Sport | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s