A Dachstein déli falai alatt I.


Már jártunk néhányszor itt a Dachstein vidékén, de figyelmünket mindeddig valahogy elkerülték a fő látványosságok, a Dachstein majdnem 3000 méterig nyúló falai tövében vezető túrák. Az első ilyenen, a térség nyugati részét járjuk be, majd a soron következő kirándulás alkalmával a nagykabinos felvonó alatti középső részt fogjuk becserkészni, míg a harmadik, keleti szakasz (Jungfrauensteig) egy jövőbeli, nyaralás tárgya marad (ha még lesz tömegturizmus, amiben sajnos nem vagyok biztos).

SüdwandWeg_2D SüdwandWeg_3D

SüdwandWegProfile

blue A táv (Dachsteinruhe, Schaidlalm, Dachsteinrundwanderweg, Brandwald, Maralm, Marbach, Neustadtalm, Glösalm, Dureggrundweg, Dachsteinruhe) 9.7 km, 520 m szintemlekdés, bruttó 5:00 óra (nettó 3:10 óra)

DSCF7387

DSCF7396

DSCF7403

Kiindulópontunk a Kalte Mandling patak völgyében fekvő, Dachsteinruhe nevet viselő parkoló. Széles erdészeti úton kaptatunk fel a Schaidlalmig. Lehetne még folytatni a Bachlalmig, de kedd lévén ott ma pihenőnap van (Ruhetag), így sajnálattal kihagyjuk az attrakciót. Pedig egyik érdekessége, hogy náluk mormotákat lehet látni, mégpedig közelről is (àllítólag).

DSCF7405

DSCF7409

DSCF7410
A Hunerkogel hegyi állomás közelítve, balra ama bizonyos “híd a semmibe” is jól látszik

DSCF7414

Folytatjuk tehát a térkép szerint keleti irányban a Brandwaldon, majd a Maralmon át. Visszapillantásban a panorámát a csodás Rettenstein (2247m) koronázza. Természetesen a látvány aznapi fő tárgyát a Dachstein napsütötte déli falai képviselik. Később keresztezzük a Scharfensteinbachot, mely a Kalte Mandlingot táplálja.

DSCF7428
A híd a Marbach patakon át

DSCF7435
A Rötelstein, más néven Rettenstein

DSCF7446

DSCF7451

DSCF7454

DSCF7460

DSCF7464
Átkelés a Scharfensteinbachon

DSCF7473

DSCF7477

A Neustadtalmon át érkezünk ki az aszfaltútra, mely a felvonó völgyi állomásához vezet. Egy rövidke szakaszon az út mentén gyalogolunk, majd hamarosan elérjük déli célpontunkat, a Glösalmot (lenti kép). Itt megpihenünk, elköltjük jól megszolgált elemózsiánkat és utána folytatjuk, a Dureggrundweg lefelé vezető szakaszán, vissza a kiindulópontba.

DSCF7481

DSCF7492

DSCF7504

Nem árt tudni, hogy az út helyenként meredeken szakad a völgy felé, stabil bakancs viselete melegen ajánlott.

DSCF7514
A Kleine Mandling patak

Látványban gazdag túra, mely esetleg fordított irányban elveszi a Glösalmtól számított szakasz lefelé tartó meredekségét. Felfelé így tán kevésbé gyakorlottaknak is könnyebb lehet a járás.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s