Die Königsetappe (a királyi körút)


A „királyi körút” néven ismert túra a közismert Silberkarklammon át visz fel a Dachstein cirka 1900 m szinten elérhető platójára, majd további 300 m szintemelkedés árán juttat el a Feisterscharteba. Az Eselstein és a Sinabell közti nyereg csak egy-két méterrel marad el a 2200 m tengerszint feletti magasságtól, és egyben a körút legmagasabb pontját jelenti. Innen egy helyenként drótkötelekkel is biztosított árokba kell leszállni, mielőtt még fel és megérkeznénk a Gutenberghausba.

Königsetappe_2D Königsetappe_3D

KönigsetappeProfile

red A táv (Ramsau am Dachstein, Wurzelsteig/Höhenweg, Silberkarhütte, Stangalm, Grubach, Feisterscharte, Gutenberghaus, Lärchenbodenalm, Ramsau am Dachstein) 17.5 km, 1370 m szintemelkedés bruttó 7:40 óra alatt (nettó 6:00 óra)

DSCF7518

DSCF7520

Az időjárás mára sem ígér makulátlan légköri viszonyokat, ezért már elég korán, 7:00 óra előtt megkezdem aznapi körutam. Annyiban vétek a hivatalos verzió ellen, hogy nem a standard fapallós úton érkezem fel el a Silberkarhüttehez, hanem a számomra még részben ismeretlen Wurzelsteigen (fenti képek), ami egy úgynevezett „Höhenweg”. Egy magasban vezető, traverzáló turistaút. Csak részben ismeretlen, mert a Rosina ferrata odalentről ebbe az útba torkollik, és annak idején, 2015-ben Cirmivel ezen bandukoltunk vissza a vendégházhoz.

DSCF7522
A még árnyékban trónoló Silberkarhütte a kép közepén

DSCF7527

Most tehát végig megyek ezen a gyökerek tarkította, helyenként kitett, hegyi patakok mosta árkokat keresztező úton. Másfél óra alatt 8:30 körül érem el a Silberkarhüttet (fenti képek). Itt iszom egy előre elkészített adag elektrolitbombát, amire nagy szükségem lesz. Utam innentől kezdve a déli nap hevének van teljességgel kitéve. Hamarosan már csak törpefenyőke szegélyezik az utam (lenti képek).

DSCF7531

DSCF7535
Utolsó visszapillantás a Silberkarba

DSCF7538
A képbe beúszik a Wasenspitze 2257 m

DSCF7542

DSCF7545

Nem árt tudni, hogy cirka 1800 m szinten található a Stangalm, amit elvétek (9:50 – fenti képek), mert a turistaút mellette vezet, és tudniillik a törpefenyők takarásában marad. Csak amikor visszapillantok, veszem észre a kunyhót és egy mögöttem érkező párost, akik betérnek. Feltételezem tehát, hogy van ott egy gazda is, aki itallal szolgálhat, de biztosra nem tudom. Padokat, asztalokat viszont látok.

DSCF7549

DSCF7552

DSCF7554
A hegyek csúcsai balról jobbra: Wasenspitze, Sinabell (kis takarásban), Eselstein, Landfriedstein

A Stangalmtól már csak egy nagyobb lépés a kibukkanás a platón, ami 1923 méteren történik meg (10:07), a Grubach nyeregben (fenti képek). Itt vigyázat, mert elágazik az út fonala. Egyenesen tovább a Silberkarsee tengerszem felé visz lefelé egy ösvény. Jobbra lejt a Türlwand/Rotewand felé, míg balra felfelé van az én mai utam helyes folytatása, a Feisterscharte felé.

DSCF7555
A kép közepén a zöld domb egy sziklaszirt, ahonnan valamelyest belátható a Silberkarsee tó. A tóhoz vezetö út szalagja jobbra lennn a képen.

DSCF7561

DSCF7570

Tagolt terepen, árkokon, dombokon, keskeny szorosokon át visz felfelé a pirossal jól jelzett út. A jelzések nélkül, bizony, gond lenne meglelni a helyes folytatást, hisz nem egyszer alternatív ösvények is csalogatnak. 10:28-kor elérek egy sziklaszirtet, ahonnan látni lehet a mélyben megbúvó Silberkarseet. Az északi partja teljesen járhatatlannak néz ki. Olyan, akár egy hatalmas bedugult tölcsér alján fennakadt víz (fenti kép). Ha még egyszer érkeznék ide, akkor utam oda lennre, a tó déli partjára vezetne.

DSCF7575
Visszapillantás a szirtere, ahonnan látszik a tó

DSCF7586

DSCF7589

Még messze vagyok a célnak számító Feisterscharte/Gutenberghaus együttestől, miközben lassan-lassan, de biztosan, komor szürkehasú felhők kezdenek gyülekezni az égen. Kilépek tehát. Utolérek egy párost, akiket egy ideig tisztes távolból követek, majd leelőzőm őket (fenti képek).

DSCF7592

DSCF7594

DSCF7603

11:10-kor, azaz indulástól számítva cirka 4:20 óra elteltével bukkanok ki a Feisterscharteban és tekintettel az égiek boszorkánykonyhájára, megkönnyebbülve pillantom meg az esetleges menekülést jelentő Gutenberghaust, amit csak jó 20 perces ereszkedés után érek el (11:30). Pásztázom is rendesen az eget, hogy most vajon mitevő legyek? Ejtsem-e meg az esedékes elektrolit bevitelem, avagy kapjam magam és szálljak-e alá, mielőtt még rám szakad valamiféle vihar? Érdekes, hogy a képeimen mindebből szinte semmi sem látszik (a szürke merénylet az Eselstein felől érkezett).

DSCF7607
Visszapillantásban a Feisterscharte

A dolog lokális optikája olyan cudar, hogy rövid tétovázás után, inkább a menekülést választom. Eközben a völgyben verőfény (lenti kép). Tudom, lejjebb van a Lärchenbodenalm, esetleg oda még majd betérhetek. Ereszkedés közben aztán nagyszemű cseppekben, de egyelőre csak gyéren, esni kezd. Nem vagyok cukorból, de a tartalék száraz gönceim, na meg a fényképezőm maradhatnának szárazon. Elcsomagolom tehát a gépemet, és esőköpenyt terítek a hátizsákomra. Szerencsére, csöpörgésen kívül, nincs több ereje a mumusnak.

DSCF7611

Mire a Lärchenbodenalmig érek, a nap is kisüt újfent, és tehát nyugodtan betérek (12:45 – lenti képek). A múltban már jó párszor elszáguldottunk az alm mellett, anélkül, hogy tiszteletünket tettük volna odabenn. Na, most pótlom a mulasztást, amit nem bánok meg. Hangulatos, gondos kezek formálta kis csodavilágot találok. Van természetesen elektrolit is, pirított szalonnás tojásrántotta, almásrétes és kávé. Nagyszerű! Majd Angikával is feljövünk még ide.

DSCF7613

DSCF7615

DSCF7618

DSCF7630
A Lärchenbodenalm felett kissé jobbra az Eselstein és a Sinabell között a Gutenberghaus.

Nos, a királyi körút valóban királyi, de csak akkor, ha az időjárás is támogatja. Szívesen elidőztem volna még odafenn, ha nem riogattak volna a fellegek. Nem tudom, mit hoz a sors, de remélem nem utoljára jöttem errefelé, főleg ami a variálási lehetőségeket illeti. Például fel lehettet volna még menni a Sinabellre (2349m), amit már egyszer, 2014-ben a ferratán elértem. Ezen kívül, ott van az említett alternatívút, ami a Silberkarsee tengerszemet érinti. A standardváltozatnál, felteszem úgy egy – másfél órával lehet hosszabb. Harmadjára pedig a Silberkarklammban a Siega Kletterstieget is be lehetne kombinálni a pakliba

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s