Felső és Alsó Giglachsee


A túra kiindulópontja az 1600 méter tengerszinten fekvő Ursprungalm. A döngölt felületű, vámköteles alpesi út számtalan hajtűkanyarban tekereg kígyó módjára 1100-ról fel a magasba. Tapasztalt sofőröknek is nagy odafigyelés szükséges az egysávú, meredeken kapaszkodó úton. De meglepetésünkre még autóbusz járat is van idefel.

Giglachsee_2D Giglachsee_3D

GiglachseeProfile

blue A táv a fenti nyomvonal szerint 9.1 km hosszú, 500 m szintemelkedéssel jár és bruttó 4:30 óra alatt teljesíthetö (nettó 3:00 óra, de senki sem azért jön ide, hogy végigszaladjon)

DSCF7644

Az Ursprungalm egy seregnyi remek túra kiindulópontja, az egyik ilyen az alm fölé magasodó, és a vidék panorámáját meghatározó Sterische Kalkspitze (2459m) meghódítása (fenti képen). Mi most Angikával ilyen babérokra nem vágyunk, hanem inkább csak a tavak körbenjárásában vagyunk érdekeltek.

DSCF7649

DSCF7651

Van már negyed tíz, mire elindulunk a felföldi parkolóból. Elsőnek maga az Ursprungalm kunyhói úsznak be a képbe (fenti képek). A házikók között aztán kiérünk a széles útra, mely egyenesen célunkhoz vezet.

DSCF7653

DSCF7655

Cirka háromnegyed óra elteltével (10:00) egy leágazás a völgyben unottan csordogáló patak bal partjára terelget (fenti kép), a régi úgynevezett történelmi római útra (Historischer Römerweg). Aki kissé érdekesebb kaptatásra vágyakozik, az most itt elhagyhatja a széles és inkább unalmas utat és ezen a sziklás ösvényen juthat el ugyanoda. Mi is így teszünk.

DSCF7665

DSCF7669

10:30-kor bukkanunk ki a Preuneggsattel nyeregben (fenti kép), ami mögött a tavak dominálta völgy terül el és megpillantjuk az Giglachseehüttet. Van itt egy csúcskereszt is, amit Angika mindjárt közelebbről is megtekint (lenti kép). Ezután még analizáljuk a kunyhó kínálta menüt, ami minden tekintetben kielégítené szerény igényeinket, de korai még az idő, de majd a visszafelé vezető út végén (amennyiben a másik, az Ignaz Mattis-Hütte nem nyerné el tetszésünket).

DSCF7671

DSCF7675

Elindulunk tehát becserkészni a tavakat. Elsőnek a kisebb, az Oberer Giglachsee kínáltatja magát (fenti kép), majd a két tó közti földnyelven átmegyünk a nagyobb (Unterer Giglachse) déli partjára és ott folytatjuk.

DSCF7683
A tóban egy sziget is van….

DSCF7684
… közelítésben

DSCF7691

DSCF7699

DSCF7715

DSCF7729

A tavak körüli út semmiféle technikai nehézséget nem támaszt, csupán csak az Ignaz Mattis-Hüttehez vezető kaptató (fenti kép közepén) kíván meg mégis bizonyos szerény képességeket.

DSCF7734
Pillantás au Unterer Giglachsee északi partjáról a túloldalra

DSCF7739

DSCF7741

DSCF7750

Mi tehát puszta kíváncsiságból felbaktatunk Ignáchoz (11:30 – fenti képek) és úgy döntünk, hogy maradunk lehuppanva a Hütte kissé szeles de napos teraszán. Majdnem egy órás pihenőnk után 12:20-kor elindulunk vissza. Közben a délutánra beígért zivatarfelhők rendre meg is jelennek az égen. Lefelé poroszkálva aztán nekiáll cseperegni, majd mire az Ursprungalmra érünk, már rendesen záporozik.

DSCF7754

DSCF7756
Komor zivatarfelhök riogatnak az Ignac Mattis-Hütte felett (visszapillantásban)

DSCF7768
Újra a Preuneggsattelban

Egy tájban, panorámában páratlan élményt nyújtó kiruccanás, ami a vidék további megismerésére sarkall. Az egyik ötletemet pár megemlítettem, a másikat be is terveztem fixre. Csak a mindenható tudja, mikor válthatom be őket.

DSCF7779

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Uncategorized
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s