Anya, apu, a fejeteket ne dugjátok a homokba!


Két kutató, egy biológus (James Lyons-Weiler) és egy gyermekorvos (Paul Thomas) jelentettek meg a minap egy 10 év tapasztalatát és megfigyeléseit közzé tevő tanulmányt az International Journal of Environmental Research and Public Health néven futó elismert folyóiratban. 2763 oltott és 561 nem beoltott gyermek egészségi állapotát vizsgáltak.

image

A mérvadó paraméter az úgynevezett RIOV (Relative Incidence of Office Visit), azaz a gyermekorvos illetve a rendelő felkeresésének a kumulatív száma. Ahol nincs semmi gond, ott nyilván ok sincs orvoshoz fordulni. Magas RIOV szám beteges gyermekre, gyakori fertőzésre, hurutra utaló jel.

Nos, miután korábbi életemben én is süket és vak „mainstream” beállítottságú voltam (még idén tavasszal is hagytam magam tetanusz és FSME ellen beoltani), a tanulmány eredménye számomra különösen sokkoló. A napnál világosabban kimutatható, hogy a nem beoltott gyermekek alig-alig, ha egyáltalán szorultak orvosi konzultációra. Ezzel szemben a gyakran beoltott gyermekek rendszeres látogatói voltak az orvosi rendelőknek. Íme itt alul van az összefoglaló ábra a pdf formátumban is letölthető tanulmány 13. oldaláról.

Összesen 15 különféle betegség okán orvoshoz fordult oltott gyermekek RIOV számát a narancssárga görbe jelzi, míg a nem beoltott gyermekek orvoshoz fordulási gyakoriságát (RIOV) a kék görbe mutatja. A számok viszonylagosak, tehát egy individuumra értendőek. Konkrétan vegyük az első betegséget, az asztmát. A beoltott csoportban egy gyermek 10 év leforgása alatt, átlagosan 300 alkalommal kénytelen felkeresni az orvost, azaz majdnem kéthetente. A nem beoltott gyermekeknek jó esélyük van arra, hogy 10 év alatt mindössze ötvenszer látogassák meg az orvost idevágó panaszokkal (tehát évente legfeljebb ötször). A viszonyszám 30:5 mellbevágó. Beoltott gyermekeknek hatszor nagyobb a valószínűsége, hogy asztmás panaszai lesznek mint a nem beoltottaknak. És ezt így tessék szíves lenni végigböngészni.

clip_image001

Összefoglalva a számomra is sokkoló tanulságot, tanulmány kerek perec igazat ad a szkeptikusoknak. A nem beoltott gyerekek, a természetes immunrendszerüknek köszönhetően egészségesebbek mint az agyonoltottak. Az oltások sokasága gyengíti az immunrendszert. Aki hibát találna a tanulmányban jelezze. De a haraszt már régen zörög, csak a pharma-lobby minduntalan elterelte a figyelmünket.

Kategória: Health, News and politics | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s