Satoshi Nakamoto a szabadság prófétája


A bitcoin.com portál is beszámolt róla, hogy a GoFundMe platform egyszerűen zárolta a náluk összegyűlt, mintegy 10 millió dollárnyi adományt, amit a szabadságért küzdő kanadai kamionosoknak szántak. Hasonló eset történt meg tavaly Németországban, ahol a Querdenken mozgalom 700 000€ támogatást gyűjtött az árvíz károsultjainak, amit viszont a PayPal blokkolt le. A dolog lényege mindkét esetben világos. Politikai döntést hoztak. Aki kritizálni meri a kormány kényszerítő intézkedéseit, aki nem elég szolgalelkű, annak nincs-fuccs pénzecskéje.

Ebből és az ehhez hasonló esetekből le kell vonni a tanulságot. Ami egy központi, bizalmat kötelezően megkívánó intézmény közreműködésével üzemel, az bármikor, kénye-kedve szerint kisemmizhet, koldusbotra juttathat. Ha rebellis gondolataid vannak, a bankod gyorsan elzár minden megtakarításodtól, ahogy ez immár a német ellenállás több ismert alakjával is megtörtént (pl. Bodo Schiffmann orvos, Stefan Hockertz professzor illetve az salzburgi Peer Eifler doktor, hogy csak a legismertebbeket említsem).

clip_image001

Nos, ez volt az a gondolat, ami az évezredforduló után a Cypherpunks néven ismert számítógép programozó csoport tevékenységét is meghatározta és hajtotta. A központosított bankvilágtól való teljes monetáris függetlenség, a pénzügyi szabadság kivívása, az új digitális technológia segítségével. A csoport fő feladatának tekintette egy olyan hibatűrő eljárás kidolgozását, mely központosított szereplők nélkül teremt minden kétséget kizáró közvetlen bizalmi viszonyt egy hálózat felhasználói között (peer to peer). Ehhez a „bizánci tábornokok problémája” néven ismert feladatot kellett sikerre vinniük.

Satoshi Nakamoto 2008-ban tette közzé híres, mindössze 9 oldalas fehér könyvét (Whitepaper) ami alapján 2009 januárjában megkezdődhetett a bitcoin-hálózat üzemeltetése és ezzel együtt megszületett a világ első és azóta is egytelen igazi, decentralizált kriptovalutája. Alig két évvel később, 2011 áprilisában, amikoris a CIA érdeklődni kezdett a bitcoin után, Satoshi Nakamoto eltűnt, mintha a föld nyelte volna el. Azóta sem látta senki. Ekkor a hálózat már stabilan működött. Eltünésével, Satoshi tulajdonképpen a központi irányítás legeslegutolsó aprócska lehetőségét is csírájában fojtotta el.

Ha Isten az elmúlt évszázadokban prófétát küldött nekünk, akkor az valószínűleg Satoshi Nakamoto volt. Alkotását nem lehet eléggé méltatni. Tevékenysége nyomán lehetőség nyílt az emberiség számára, hogy függetleníthesse magát a központosított bank- és pénzhatalmi rendszer zsarnoki rabigájától. Úgy gondolom, a bitcoin hálózat léte és az általa kínált lehetőségek csak az utóbbi években, hónapokban értek el a köztudatba.

A bitcoin alapvető ígérte, hogy soha senki nem lesz képes irányítása alá vonna, mert egy tisztán matematikai művelet szabályait követei. Az Apple társalapítója, Steve Wozniak szerint a bitcoin egy matematikai csoda. Soha senki nem zárolhatja a bitcoin-számládat és soha nem lesz belőle több mint egészen pontosan 21 millió darab. Vesd ezt össze azzal az inflációt gerjesztő pénznyomtatási orgiával, amit az utóbbi években-hónapokban a központi bankok végeznek.

clip_image003
A bitcoin négy köbe vésett parancsolata: 1. Elkobozhatatlan; 2. Cenzúrázhatatlan; 3. Nem inflálható, nem felfújható; 4. Bárki ellenőrizheti az 1. – 3. pontok valóságtartalmát

Egyetlen más kriptovaluta (altcoins = alternate coins) sem képes filozófiájában sem pedig decentralizált fizikai létében utánozni a bitcoint. Ez azért van így, mert bár ezek a később létrehozott kriptovaluták kivétel nélkül harsányan hirdetik decentralizált mivoltukat, de a valóságban valamennyi tartalmaz kisebb nagyobb mértékben központi (centrális) elemeket is. Ennek következtében folyamataikba „fentről” bele lehet avatkozni. Mind elvileg mind pedig gyakorlatilag át lehet venni felettük az irányítást.

image

A második legnagyobb Ethereum hálózat esetén a központosított felügyelet magja maga az alapító Vitalik Buterin körüli Ethereum Alapítvány, mely az Ethereum virtuális gép infrastruktúráját működteti. Ezt aláhúzandó az amerikai börzéket felügyelő hatóság a SEC (Security and Exchange Comission) elnöke, az MIT professzor Gary Gensler kijelentette, hogy hatósága csak az úgynevezett alternatív érméket (altcoins) képes felügyelni, mert ezek olyanok, mint a részvények. Azaz, valamennyi mögött áll egy érdekcsoport, mely működtetésükből haszonra tör. Gensler szerint csupán csak a bitcoin mentes az ilyen törekvésektől és a hálózatra, valamint magára a kriptovalutára úgy kell tekinteni mint nyersanyagra.

Utóirat: a kanadai Truckeroknak egy bitcoin alapú wallet lett létrehozva, és az oda küldött adományokra (összesen 21 BTC ) semmilyen kormány, semmiféle párt vagy érdekcsoport nem teheti rá jogtalanul a kezét.

Kategória: News and politics | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s