Egyre nagyobb forgalom Európa útjain


Az ORF legújabb hírmorzsája sötét és főleg dugókkal gazdagon ékesített jövőt jósol Európa egyébként is túlterhelt útjaira. Óvatos becslések 2030-ig a közúti forgalom mintegy 50 – 65 százalékos növekedését prognosztizálják. A "szakemberek" szerint (az idézőjelet kihangsúlyoznám) a probléma egyik szerintük lehetséges megoldása az lenne, ha sikerülne függetleníteni a gazdasági növekedést a forgalom teljesítményétől. Nos ezt a badarságot többször is kellet olvasnom és nem is bírtam ki, hogy itt ezennel szóvá ne tegyem. Egyszóval ha nem értetted volna azt javasolják, hogy töretlen gazdasági növekedés mellett, termeljen bár az ipar több gépkocsit meg teherszállító jármüvet és főleg árut a szó legtágabb értelmében, valami trükkös úton módon mégis lehetséges csökkenteni a forgalmat illetve az áruszállítás volumenjét.

Tehát nem kell semmi egyebet tennünk mint az eddiginél egy kicsit még keményebben pedáloznunk a repülésre úgyis teljesen alkalmatlan zuhanó aerocikliben (lásd Daniel Quinn hasonlatát az Izmaelben). Majd úgy csportosítunk át eröket, hogy nagyobb erőt lehessen a hajtókarra vinni amitől majd egyszeriben gyorsabban pörög a propellerünk. Ettől bár nem szünik meg a zuhanás de olyan hangos zakatolás keletkezik, mely bizonyára túlharsogja majd a zuhanás okozta szél üvöltését is.

Az előző bejegyzésemben említett DVD-n Alan D. Thornhill azt kérdezi, hogy vajon miért kívánnak egyesek töretlenül még nagyobb népességnövekedéset? Miért kell nekünk a jelenlegi 6 milliárdnyi embernél is több? Meg tud-e valaki egyetlen olyan problémát nevezni ami majd megoldódik ha kétszer annyian leszünk a bolygón? Netán majd megszünnek a forgalmi dugók Európában…?

És tényleg, a sajtó a médiák de még a tudományok is mind csak növekedésről beszélnek, mintha ez lenne az egyetlen olyan üdvözítő dolog, amiért még egyáltalán érdemes élni. Több autót, de egy kicsit "zöldebbet", több embert, egy kicsit szorosabbra, több utat egy kicsit még sürübbre, több vágómarhát egy kicsit még olcsóbban, több hamburgert egy kicsit még gyorsabban… 

Mitől a vakság? Miért olyan nehéz észrevenni, hogy a megoldás a másik irányban van? Hol vagytok Ti akik már felébredtetek? Vagytok-e?     

Kategória: News and politics | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s