Mikor kongatják meg a végső harangokat?


 

Naponta átlagosan 200 fajt (vegyesen állatot és növényt) pusztít ki totalitárius mezőgazdaságunk. Nem tudhatjuk, mi kerül sorra holnap, vagy holnapután. Amíg csak egzotikus békák, gyíkok, ismeretlen páfrányok és füvek vannak a listán, szeme sem rebben senkinek – na, jó a legtöbbünknek. Néhány komoly méhszakértő szerint viszont, ha a méhek kipusztulnak az emberiségnek mindössze négy éve marad hátra. Hallottad te is? Kissé összeszorul a gyomrod?

meh2 A méhek szorgalmának köszönhetjük a mezőgazdasági termelés és közvetlenül is a termés túlnyomó hányadát. A Cornell Egyetemen végzett számítások szerint, a méhek tevékenységének gazdasági haszna évente több mint 14 milliárd dollár értékű az USA számára. Tudniillik azáltal, hogy beporozzák a virágokat, amelyekből gyümölcs, zöldség és magvak lesznek. Hasznos kis útitársaink, akik pedig evolúció edzette szerveződésük folytán évmilliókat vészeltek át biztonsággal, most, csapatostól hullnak el. Főleg az amerikai kontinensen pusztulnak nagy létszámban. Kirepülnek a kaptárból és a felnőtt egyedek soha nem térnek vissza. Óvatos becslések szerint Amerikában a méhek fele tűnt így el. Texasban már a 80%-os határt is túllépte a veszteséglista. Európában sem ismeretlen a „méhkolónia összeomlási szindróma” névre keresztelt katasztrófa.

Csak találgatások folynak az okokról, ám abban úgy látszik, mindenki egyetért, hogy ludasak lehetünk (mármint a mi kultúránk) a dologban. Ez egyértelmű, hiszen a Földet gyökeresen átváltoztató emberi tevékenység nélkül semmi ok nem lenne egy ilyen pusztulásra.

meh1 Sokan példának okáért úgy hitték, a méhekre is rá lehet kényszeríteni bizonyos, az ember szempontjából gazdaságilag előnyös szokásokat. Nevezetesen azt, hogy nektár helyett, mely évmilliók óta a méhek elsődleges tápláléka, cukros szirupot egyenek melybe ráadásnak génmanipulált kukoricakeményítőt kevernek. A génmanipulált kukorica képes a kártevők ellen mérgeket termelni, illetve bizonyos vegyi anyagokra (pl. gyomirtó szerekre) pedig rezisztens. Így az ilyen „csoda” kukoricát nem eszi meg a féreg, mert elhull, ha fal belőle, és lehet permetezni is olyan anyagokkal, amitől egyébként minden rendes kukorica feldobná a csutkáját. Ezek a gének viszont valószínűleg halálos emésztési zavarokat okozhatnak a méheknek. De mint sejtjük, a génmanipulációból profitot húzó cégek még akkor sem szólnának semmit, ha a vétek ténylegesen is bizonyítva lenne. Ők persze majd tesznek róla, hogy ez ne derülhessen ki olyan gyorsan. Ha már csak négy évünk van, úgy gondolják, akkor legalább a nyereség stimmeljen – nemdebá?

Linkek a sajtóból

német:

magyar:

Kategória: News and politics | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

 1. Norbert szerint:

  Kedves Sztefanó!
   
  Ide kívánkozik Márai Sándor egyik bölcs mondása, miszerint életütemünket egyeztetnünk kellene a természet nagy és örök ritmusával. Egy olyan könyvben felytette ki ezt a nézetét, mely a régi füves könyvekhez hasonlít. Ezek egyszerű példákkal akartak felelni a kérdésekre, mit is kell tenni, ha valakinek a szíve fáj, vagy elhagyta az Isten. Nem eszmékről és hősökről beszél, hanem arról, aminek köze van az emberhez. Írója tanulva akarja tanítani embertársait, tanulva a régiektől, a könyvekből, azokon keresztül az emberi szívből, az égi jelekből. Elemi ismereteket kíván közvetíteni az emberi élet alapigazságait illetően. Márai Sándor 1943-ban írott művét Epiktétosznak, Marcus Aureliusának, Montaigne-nak és valamennyi sztoikusnak ajánlja, akiktől a hatalomról, a jókedvről, a félelemmentes életről tanult. Jöjjön tehát az idézet:
   
  „26. Az egyezkedésről
  Mindennél fontosabb, hogy munkánkat, hajlamainkat és életütemünket egyeztessük a természet nagy és örök ritmusával. A hold járása, a szelek fordulása, a nap forrósága, az éjszaka áramai, mindez alakítja személyes sorsunkat, keddi vagy szerdai életrendünket is: az ember hallja, nagyon messziről, az intéseket és figyelmeztetéseket, a világmindenség óvó-igazító zörejeit… Egyszerre kell élni a nappal, a holddal, a vizek áradásával, a hideggel és meleggel: soha nem ellene, mindig belesimulva a világ összhangjába, a teremtés és pusztulás teljes rendjébe. Csak azok botlanak meg az életben, akik valahogyan belülről süketek a világ hangjai iránt.“´
   
  Forrás:

  Click to access ms-fuves.pdf

   
  Nagy érdeklődéssel olvasom a bloggot,
  Üdvözlettel nrmc
   
  További források:
  http://www.hangoskonyv.hu/catalog/product_info.php?products_id=264
  http://mek.oszk.hu/01100/01149/html/marai.htm
  http://www.okm.gov.hu/main.php?folderID=1703&articleID=183611&ctag=articlelist&iid=1 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s