Amerikából jöttem


 

A Snoqualmie tövébenAz elmúlt hetet Washington államban töltöttem. Ismét meglátogattam a Snoqualmie vízesést mely körülbelül egyórányi autóútra van Seattletől, délkeleti irányban a 90-es autóúton. Az Evergreen State (örökzöld állam) rászolgált erre az elnevezésre, hiszen az Egyesült Államok talán legérintetlenebb, de minden bizonnyal legzöldebb, dús erdőségekkel borított vidéke. Ha valaha itt kellene élnem, gondolkodás nélkül választanám ezt az államot. Éghajlata óceáni, mérsékelten meleg nyarakkal és a part menti sávban nem túl hideg telekkel. Mindazonáltal a síelők télen paradicsomi körülményeket találhatnak a Seattlet minden irányban körülfogó hegyekben. A természet szerelmesei nyáron és tavasszal az Olympic félszigetre vagy a San Juan szigetekre kirándulhatnak. Lehet gyönyörűséges ösvényeken a rengetegben vándorolni vagy éppenséggel bálnanéző hajóútra indulni. Két éve Anacortes kikötőjéből komppal hajóztunk át Friday Harbourba ahonnan a bálnanéző túrák legtöbbje indul. Északon közel van Vancouver városa illetve Kanada British Columbia állama, mely érintetlenségben és a természet bujasága tekintetében még Washingtonon is túltesz. 

Snoqualmie ködben Az Államokban feltűnt, hogy az elmúlt évek klímaváltozás okozta vitái csak nagyon lassú, alig-alig észrevehető változásokat eredményeztek. Egy ilyen a Seattlet majdan a nemzetközi repülőtérrel (Sea-Tac) összekötő gyorsvasút terve (Light Rail), mely, ha minden igaz 2009-re hivatott elkészülni. Addig is fuldoklik a forgalom a soksávos ötös számú autópályán, melyet hiába szélesítgetnek évente, mégis keskenynek bizonyul. A gyér alig-alig létező tömegközlekedés mindenkit autóba ülni kényszerít. Észrevehető viszont, hogy a motorizmuson kívül nem nagyon jut pénz másra. A helyek melyeket immár hetedik éve rendszeresen látogatok, változatlanok, az invesztíciónak nyoma kevés – nem is csoda, hiszen az iparban, ami mozdítható volt, már elvándorolt Kínába. A hotelok, üzletek, utcák, bevásárlóközpontok, állomások kevés kivétellel kopottacskák, mintha lassacskán csipkerózsa álomba kívánnának esni. Mintha egy nagy erejű tigris harsány támadás közben meggondolná magát, és inkább mégis a csendes visszavonulás mellett döntene.

Snoqualmie alulról A kiruccanás legkellemetlenebb része maga az oda-vissza utazás. A tengerentúli repülőutak „economy” osztályát méltán lehetne szardínia osztálynak is keresztelni, mert pontosan ilyen állapotban kényszerül az utas tíz órát kibírni – és itt ezt a szót külön is aláhúznám. Körülbelül 50-50% esélye van a közönséges halandónak arra, hogy aránylag nyugodtan szorongjon a konzervdobozában. Ha nincs szerencséd, akkor kerülhetsz például egy százötven kilós hústorony mellé, aki miután kiszorít a rendesen neked járó zsebkendőnyi ülőhelyedről, ráadásul még mérhetetlenül izzad is és a fedélzeti koszt elköltése után az otthonról hozott fokhagymás elemózsiáját veszi elő. Enyhébb esetben csak a kissé ápolatlan utastársad veti le a cipőjét, hogy megajándékozzon el nem oszló püncsörgös lábszagokkal, mely elől nincs menekvés. Airbus vagy Boeing, az utastér bizonyos szektoraiban a fentről frissen beáramló levegőtől két réteg pulóverben is didereghetsz, míg három-négy sorral tovább rövid ujjú trikóban is meleged van, áporodott elhasznált a levegő – tényleg nem tudni hogy csinálják – nyilvánvaló cirkulációs probléma. Aztán jön a sorakozás az illemhelyek előtt, melyek higiéniai körülményei a leszállás előtt sorban kapitulálni látszanak az űrítmények tömege nyomán. A gépek legyenek bár büszke 747-es jumbók, belső terük rendre leélt, kopott és öregecske, mindegy hogy Austrian, SAS, avagy British Airways. Az út unalmát elviselhetőbbé tevő fedélzeti mozik is sok esetben szanálásra szolgáló állapotban vannak. Hol a kép vibrál, elmosódott, avagy éppenséggel a fejhallgató egyik fele szól csak. Ehhez hozzájön még a Koppenhágába, Amsterdamba vagy Londonba vezető csatlakozás, amivel egyetemben az utazás hossza 16 – 18 óra is lehet.

Kategória: Travel | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s