A falu – Walk away


 

Szedd a sátorfádat, tűnj el innen, hagyd el ezt a világot és kezdj egy új, jobb életet máshol és másképp. Valahogy így lehetne értelmezni és lefordítani Daniel Quinn eme alternatíváját, melyet A civilizáción túl (Beyond civilization) című könyvében fejteget és melyet Birtalan Balázs tudomásom szerint magyarra is lefordított már. Az író utal arra is, hogy a történelem során a civilizáció elhagyása, a totális kivonulás nagy valószínűséggel már többször is megtörtént, mégpedig a dél- és közép amerikai kultúrákban. Ezen még ugyan sokan vitatkoznak, de általánosan elfogadott magyarázat nincs arra való tekintettel, hogy vajon az olmékok, a maják, a hohokámok és az anasázik miért hagyták el nagy gonddal felépített civilizációikat. Annyi bizonyos, hogy valami nagyon furcsa és meghökkentő történhetett ezekkel a népekkel. Mintha reggeli után, az ebédhez készülődve éppen jobb belátásra tértek volna, és csapot-papot otthagyva angolosan távoztak – walk away.

yellowhood A The Village (A falu) című, 2004-ben készült amerikai filmalkotás ugyanerre a gondolatra épít. Ez ugyan csak a film legvégén derül ki, ami aztán rengeteg korábbi talányt és misztikumot magyaráz meg, mely sejtelmes és kísérteties légkört kölcsönöz az egész cselekménysorozatnak. Érdekes elképzelést dolgoz fel a rendező M. N. Shyamalan amikor arra épít, hogy a közeljövőben a civilizációs ártalmak, és ezen belül főleg a kriminalitás olyan elviselhetetlen méreteket ölthetnek, hogy a normális hétköznapi élet teljesen ellehetetlenedik, és amikor egy maroknyi ember inkább lemond a civilizációs vívmányokról, a csúcstechnikáról, az orvostudományról, az antibiotikumról, a mikroelektronikáról, és 18. századi körülmények közé vonul, csak hogy cserébe végre önmagukra és nyugalomra találjanak.

Ha hinni lehet a wikipédiának, akkor a sztori nem is jár nagyon messze egy megtörtént hasonló esettől, amikor is a 70-es években egy bizonyos Edward Walker professzor, apja meggyilkolása után néhány szimpatizánssal egy települést alapított egy meg nem nevezett természetvédelmi körzetben, elszigetelődve a környező civilizációtól. A wiki azt is tudni véli, hogy a kormányt a meggyilkolt nem jelentéktelen vagyonából vesztegették meg, hogy az szemet hunyjon a dolog felett.

Kategória: Movie and media | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s