Újra látható…


 

Újra megjelent a hálón a Globális árnyékolás (Global Dimming) című BBC dokumentumfilm mely korábban már egyszer online látható volt, de meg nem nevezett okok miatt eltűnt a YouTube-ról. Íme, itt a link, ezúttal a Googlen: http://video.google.com/videoplay?docid=39520879762623193

earthuk A film jelentősége véleményem szerint kulcsfontosságú, és a klímaváltozásról ma nem lehet érdemben vitatkozni az itt elhangzott kutatási eredmények ismerete nélkül. A film kevésbé „show” és inkább tények és tudományos felismerések közérthető ismertetésére törekszik. Ebben a vonatkozásban különbözik Al Gore közismert munkájától, aki viszont az előzőre, azaz a látványra, a meghökkentésre, és az elmondottak érzelmi csomagolására összpontosít. A BBC film arra próbálja felhívni a néző figyelmét, hogy az ipar okozta levegőszennyeződés, illetve a levegőben lebegő aeroszolok fényvisszaverő képessége miatt napjainkban lényegesen kevesebb napenergia éri el a Föld felszínét, mint évtizedekkel ezelőtt. Ennek ellenére globális felmelegedés észlelhető, ami arra enged következtetni, hogy léteznie kell egy, az aeroszolok hűtő hatásával ellentétes irányú folyamatnak, mely visszatartja a hőenergiát – ezt nevezik üvegházhatásnak.

Elkészítettem a filmben nyilatkozó tudósok jegyzékét névvel és kapcsolódó oldallal mely további információval szolgál személyüket és tevékenységüket illetően.

 

Kategória: Global Warming | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s