Karácsonykor az elesettekről


 

Várjuk a Krisztust, mint minden évben, különösen ez idő tájt immár kétezer éve, de ő csak-csak nem akar eljönni. Úgy tanítják, úgy tudjuk, megváltotta a világot bűneitől, de kevesen vannak, akik akadémiai magasságokat mellőző eszmefuttatások helyett elfogadható magyarázatot tudnának adni arra vonatkozólag, hogy ez számunkra konkrétan mit is jelent. Jelent-e egyáltalán valamit? Esetleg valami jót, ami minden megrögzött hitetlenségen túlmatatva is teljesen nyilvánvalóan jelzi a világ és önmagunk dolgainak pozitív irányban történő elmozdulását. Esetleg ha mondjuk, ki lehetne mutatni, hogy az óta, tudniillik a feltámadás óta több gonosz nyerte el méltó büntetését, mint annak előtte, és az igazak, az elesettek és azok támogatói, a szent életűek, meg mindazok, akiket ide sorolunk, fokozott védelmet élveznek. Sajnos nincs erre utaló jel. Sőt, a megváltás ama (régi) újszerű – ma úgy mondják pragmatikus (nagyon modern szó sic!) – felfogása terjedt el e világon, hogyha már egyszer Krisztus úgyis jó előre megváltotta bűneinket, akkor, nosza, ebből kifolyólag immunisak vagyunk és automatikus feloldozást kaptunk minden jelen és majdani bűneink alól. Elég, ha besétálunk a templomba (lehetőleg lássa a szomszéd is, vagy ha politikusról van szó, írja meg az újság – úgy hatásosabb) máris hullik ránk az üdvözülés mannája és olyan ormótlan elefántszarut képez orcánkon, hogy arról aztán lepereg minden.

sexabuse-300 Különösen zavarba ejtő hogy pont Krisztus önjelölt ájtatos földi követői járnak elő a lehető legrosszabb példával. Legutóbb az 1940-től folyamatosan az ír anyaszentegyházra bízott, és cudarul megbecstelenített gyermek-áldozatoknak ítélt 750 millió € kártérítést a bíróság abban a perben, melyben a fizikailag és lelkileg megkínzottak 2002 óta harcolnak mártíriumuk részleges jóvátételéért. Az ír katolikus érsek Sean Brady személyesen kényszerült bocsánatkérésre amint mondta a „borzalmas bűnök” elkövetése miatt. Szent Péter cinkos földi helytartója pedig hallgat, mint ahogyan az a többi más hasonló gyalázat esetében is történt. Hogy csak egyetlen további jellemző példát említsek, az osztrák Groer bíboros nyugodtan és büntetlenül szenderült örök álomra mindazok után, hogy a reábízott báránykákat inkább részesítette sátáni cirógatásban, semmint Krisztus közelébe vitte volna őket. Vérlázító, dolgok ezek, hiszen itt egy olyan környezetről van szó, ahol egyetlen eset is több a kelleténél, a rendszeresen és ismétlődve fellépő minta pedig teljesen tarthatatlan.

Ki az, aki még hisz ezek után az ígérgetésekben? Nem lenne végre itt az ideje, hogy analitikus képességeinket felhasználva megpróbáljuk megérteni és újraértékelni a civilizáció tízezer éves történelmén harsány erővel áttörő árulkodó és mára már csak az önszántából vakok számára nem látható képletet? A világ sajnos nem úgy működik, ahogy azt tanították velünk. De akkor hogyan? Erről blogolok már lassan egye éve és még bele sem jöttem úgy igazából 🙂

Idegennyelvü linkek:

Kategória: Humanity, soul, mind | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s