Elvenni mások hitét?


 

zeitgeist_dvd A világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Zeitgeist film kapcsán (március 15.-én világszerte 95000-en látták) valaki azt kérdezte, hogy van-e bárkinek is joga a vallásos szellemben nevelkedettektől elvenni hitük alapját (tudvalevő a Zeitgeist első része intenzíven ezt a témát feszegeti)? Micsoda lehetetlen kérdés – volt az első gondolatom, de belátom, hogy érdemes erről az oldalról is megközelíteni a látottakat, hallottakat. Első tisztázandó lényegi megállapítás, hogy természetesen nincs szó kényszerről. A film csupán csak egy lehetőség, egy alternatíva. Ha valaki kíváncsi, tudásra szomjazik, itt van (végre) egy jól felépített és jól tálalt forrás, nyitott, tabuktól mentes, nem szokványos látásmóddal, mely felkínálja annak a lehetőségét, hogy megtudjunk valamit a világ rejtett és szorgalmasan elhallgatott összefüggéseiből. Utána pedig tessék, szabadon levonható a tanulság. Lehet kutatni és ha a film szerzője, Peter Joseph téved, ki-ki a maga módján bebizonyíthatja az ellenkezőjét, tudniillik, azt, hogy mégsem vagyunk legendák, kitalált mítoszok önkéntes, megtévesztett szereplői. Ez minden bizonnyal nehéz vállalkozás lesz.

Nero császársága idején sok akkori keresztény hite volt megrendíthetetlen, ez azonban nem gátolta a despota uralkodót abban, hogy keresztre ne feszítesse az elfogottakat. A hugenották is erősen és feltétlenül hittek, ám ez megint csak kevésnek bizonyult ahhoz, hogy Szent Bertalan éjjelén halomra ne mészárolják őket. A zsidók is hittek, ám a Holokauszt mégis, vagy ettől függetlenül megtörtént. Tán furcsa, de igaz, hogy aki kevésbé hitt a csodában, és jobban odafigyelt az idők szavára, ti. az akkori kor szellemére (Zeitgeist), még idejében megmenekülhetett.

Szóval a hit egy csodálatos dolog, mely emberfeletti erőt adhat, főleg akkor, ha már nincs más kiút és minden bizonnyal szubjektíven megélt csodákra is képes. Az ember vitathatatlanul spirituális lény volt és marad is. Eleink, az ősmagyarok sem voltak hitetlenek, csak éppen évezredekig más meggyőződés szerint éltek, ami nem feltétlenül jelenti azt sem, hogy az ő hitük hitványabb, avagy alsóbbrendű lett volna a kereszténységnél. Ennek ellenére, vagy tán éppen ezért, boldogabban és harmonikusabban éltek mint mi. De mi az, amiben még ezután, illetve hát a Zeitgeist után is hinni lehet? Erre is találunk utalást a film végén. A Föld, mint harmonikus, egységes élő szervezet (Gaiai), egy olyan világkép, melyhez úgymond „primitív” animista őseink minden bizonnyal sokkal közelebb álltak, mint a gőgös tudással tetszelgő „civilizált” atomkor?

Korábbi bejegyzésem e témáról: http://sztefano.spaces.live.com/blog/cns!27249FDA03344741!617.entry

Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Mohari András szerint:

    „Van-e bárkinek is joga a vallásos szellemben nevelkedettektől elvenni hitük alapját?”Akinek egy film elveszi a hitét, annak eleve nem is volt hite. Akié meg szilárd, azét nem hogy egy film nem veszi el, de még a vallási üldöztetések sem – lásd az említett keresztre feszítetteket. Nem nehéz kitalálni, hogy a kétféle ember közül vajon melyikben merül fel a fenti kérdés…A „hitük” elvételétől (elvesztésétől) félők nem hívők, hanem követők. Rég letűnt korok embereit és tanításait követik, mennek a tömeg után, s hitük külsőségekben merül ki. Valahol mélyen legbelül talán ők is tudják, hogy valójában nem hisznek, de a látszat fenntartása és a másoknak való megfelelés kényszere olyan erős bennük, hogy összerezdülnek mindentől, ami végképp megingathatja mindazt, amit gyerekkorukban mások nagy szigorral a fejükbe tömködtek. Ők járnak szokásból (és a látszat miatt) templomba. Ők bontránkoznak meg, ha valaki nem talpig feketében gyászol. Ők ragaszkodnak utolsó betűig a szent iratokhoz, mert a szellemükből semmit sem értenek.Pont ők azok, akik mások legbensőbb világába törnek be, és rájuk erőltetik azt, amiben ők maguk sem hisznek igazán. Mert ha sikerrel járnak, akkor legalább semmi sem veszélyezteti a „hitüket”. Nem lesznek zavarbaejtő kérdések. Akkor végre kizárt a lebukás. Lehet, hogy a „hitük” alapja hazugság, de senki sem fogja szembesíteni őket ezzel…Egyeseknek mindennél fontosabb az illúziók fenntartása. Semmi sem túl drága, hogy elkerüljék az igazságnak még a szelletét is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s