Minél többet tudunk, annál kevesebbet értünk?


 

Ran Prieur utalt naplójában egy cikkre (The Mystery of Global Warming’s Missing Heat), mely egy az óceánok hőmérsékletét mérő, 2003-ban telepített rendszer eredményeit analizálja. A mintegy 3000 darab, merülő robot begyűjtött adatai alapján kijelenthető, hogy az elmúlt 5 évben az óceánok vízhőmérséklete nem emelkedett. Ez egy meglepő eredmény, amellyel jelenleg még senki sem tud úgy igazából mit kezdeni. Annyi viszont bizonyos, hogy ez megerősíti azt a felismerést, miszerint általában is túlbecsüljük tudományos képességeinket. Lépten, nyomon kiderül, milyen keveset értünk a minket körülvevő folyamatokból. Miközben a légkör bizonyíthatóan melegszik, Grönland és a gleccserek szakadatlanul, sőt helyenként gyorsuló tempóban olvadoznak, az óceánokat mintha erről nem akarnának tudomást venni!

Ezzel kapcsolatban hirtelen beugrott a bunyós Bud Spencer képe, amint testes alakját karvastagságú gerendával püfölik hátulról, amiből ő mintha semmit sem érezne. Csak amikor hátrafordul, akkor vesszi észre a támadóját. Spencer ezen feldühödik és a fickó kap egy akkora nyaklevest, hogy attól koldul. Szóval valahogy így lehet ez az óceánokkal is.

A globális felmelegedés folyamatában a vízfelületek kulcsfontosságú szereppel bírnak. Részesedésük a többlet hő felvételben legalább 80-90%-ra tehető, miközben a maradékon a légkör és szárazföldek osztoznak. De akkor miért a pangás? Melegebb óceánok esetén, a hőtágulási tényező miatt az átlagos vízszint emelkedésével is számolni kellene. Változatlan hőmérséklet tehát nem okozhat tágulást, de akkor miért emelkedett mégis az átlagos vízszint mintegy félhüvelyknyit, ami a tudósok szerint rengeteg. Egyelőre tehát erre sincs magyarázat. Rejtély-rejtély hátán…

Kategória: Global Warming | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s