Pünkösdi lencse Sztefanó módra


 

Hozzávalók Diákkorromban, ha jót akartam enni, kénytelen voltam magam elkészíteni. Így aztán némi szerény főzőcske ismeretre tettem szert, amit esetenként (valljam be ritkán) kamatoztatok. Mint például ma. A lencsém annak idején, a kollégiumban, királyi préda volt, ezért számolva az odaverődő vendégek hadával, egy jó nagy öblös fazékkal készítettem. Ma is hasonlóan, hogy még holnapra is maradjon, mert a gyerkőcök szeretik. Ezért hát a receptem is hatszemélyes. Aki felezni kívánja, tessék csak az adagokat is lineáris eljárással a felére csökkenteni.

Hozzávalók:

 

 • Három fazék. A legnagyobb űrtartalma legyen nagyobb, mint a másik kettő űrtartalmának az összege (a végén összeöntjük a két fázisban készült alapanyagokat).
 • 350 gramm lencse
 • 150-200 gramm füstölt kolbász (házi, vagy gyulai)
 • 800 gramm krumpli (a főzés során ne essen szét péppé)
 • babérlevél jó bőven (tetszés szerint)
 • 250 gramm vöröshagyma
 • 12 gramm só
 • 8 gramm Vegeta
 • 12 gramm édes paprika
 • egy pohár tejföl
 • oliva olaj – tetszés szerinti mennyiségben

A menet:

Fazekak A második legnagyobb fazékba teszem a lencsét, megmosom, kiválogatom. Annyi vizet eresztek rá, hogy a vízszint kb. háromszorosa legyen a lencseréteg vastagságánál. Ha teszem azt kétujjnyi a lencse, akkor a fazékban legyen legalább hatujjnyi a víz. A lencse ugyanis főzés közben megdagad – ezt állandóan figyeljük, és ha szükséges a vizet pótolni kell azonnal.

Összemetélem a kolbászt és a lencsés fazékba teszem. A sóból 8 grammnyit szórok. Utoljára jön a köteg babérlevél, amiből szeretek túllőni a célon és egy egész csomaggal is elhasználok. Ezután tűzre teszem a fazekat, közben időnként kevergetem.

Amíg a lencse főldögél magának, meghámozom a krumplit, hozzáadom a maradék sót és a legkisebb fazékban akkor teszem csak tűzre, amikor a lencse már legalább öt-hat perce forrásba jött. Így körülbelül egy időben puhulnak meg.

Ezután a hagymát pucolom meg és klasszikusan apróra metélem. A legnagyobb fazékba olajt teszek, bele a hagymát és szépen megvárom, amíg a lencse majdnem megpuhul. Amikor eljön a megfelelő időpont, elkészítem a hagymás rántást. Fedő nélkül kezdem. Amint egy kis színe lesz a hagymának, befedem és addig párolom, amíg jó puha, üveges állagú nem lesz. Ekkor jöhet bele az édes paprika. Egy kicsit meghúzom vele és leveszem a tűzről. Ez alatt  remélhetően – elkészült a lencse is. Kihalászom a babérlevelet (ez könnyen megy, mert feljönnek a felszínre), majd ráöntöm a rántásra a lencsés fazék egész tartalmát. Ezután visszateszem lassú tűzre és beleadom a krumplis fazék tartalmát is. Ha túl sok a krumpli leve, nem kell mindet átvenni. Ezután jól megkeverem és jöhet bele a Vegeta. Ismét rottyan egyet és a végén nyakon öntöm a tejföllel. További rottyanás és kész. Friss, fehér cipóval a legfinomabb. Jó étvágyat.

 

Kategória: Food and drink | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s