Az olaj hihetetlen utazása (Crude – The Incredible Journey of Oil)


 

crude A Crude angol szó, jelentése nyersolaj, avagy kőolaj. Létrejöttéről készített filmet 2007-ben az ausztrál Dr. Richard Smith, foglalkozására nézve tengerbiológus, de mint filmrendező, producer és az ABC (Australian Broadcasting Company) TV munkatársa lett világhírű. A 90 perces dokumentumfilmet néhány napja az ORF is bemutatta az Universum népszerű természetfilmek sorozata keretében. Richard Smith ebben az alkotásában arra vállalkozott, hogy utánajár az olaj születésének, múltjának, jelenének és vélhető jövőjének.

A rengeteg minőségi animációval gazdagított oknyomozó produkció visszavezet a földtörténeti Mezozoikumba, a 160 millió évvel ezelőtti Jura korszakába, mely, mint kiderül a kőolaj bölcsője. A geológia tudománya fényt derített azokra a kifejezetten zord körülményekre is, melyek a fogantatás és a születés körül bábáskodtak. A Jura legfőbb jellemzője a széndioxid magas koncentrációja volt, mely túlnyomórészt és majdnem kizárólag az akkori intenzív vulkanikus tevékenység nyomán került az atmoszférába. Ennek következtében az óceánokban tömegesen szaporodott el a fitoplankton, mely a napsugárzásból származó energiát hasznosítva, sejtjeiben megkötötte a légköri széndioxidot. Az elhalt fitoplankton aztán leszállt az óceánok fenekére, ahol vastag, fekete, szerves iszapréteget képezett, mely utólag is a mai olaj elsődleges forrása.

Ez az egyszerűnek és ártalmatlannak látszó folyamat ténylegesen is szelíden indult be, ám az elhalt, oszlásban lévő fitoplankton irdatlan tömegei egyre nagyobb mennyiségben kötötték le a vízben oldott oxigént. Ez egy olyan ördögi pozitív visszacsatolást indított be, melynek során tömegével fulladtak meg az oxigénre utalt egyéb más tengeri élőlények. A sok nagytestű állat oszlása tovább rontotta az ócénok oxigénellátását, amitől még több élőlény pusztult el, majd amitől a folyamat végén teljesen kifogyott az oxigén a vízből. A bomlás viszont tovább folytatódott, beindítva az anaerob rothadást (anoxic ocean event) melyben elszaporodtak az ilyen környezetet kedvelő vörös színű baktériumok. Ez a korszak maga volt a pokol. A széndioxidtól hevített üvegházhatás miatt a pólusok jege nemcsak egyszerűen olvadt állapotban volt, de a film készítői szerint langyos fürdővíz hőmérsékletű, mígnem az egyenlítő környékén, érzékeink számára minden bizonnyal égetően forró lehetett.

A Crude arra szeretné a nézők figyelmét felhívni, hogy az olaj, mely civilizációnk alapjait képezi, évtízmilliók során felhalmozott tiszta napenergia, melyet mi néhány évtized alatt elégetünk. Az égés során nemcsak egyszerűen széndioxid szabadul fel – jól tudjuk – hanem gyorsított ütemben és ugyanolyan mennyiségben juttatjuk vissza, ugyanazon alkotóelemeket a légkörbe, mint amelyek a Jurában voltak honosak. Másként szólva, az olaj elégetésével gyakorlatilag visszaállítjuk ugyanazokat a mostoha körülményeket, melyek elvezettek az olaj létéhez.

Itt tehát a Föld egy olyan önszabályzó rendszerére is fény derül, mely automatikusan beindul, valahányszor a légköri széndioxid koncentrációja túllép egy bizonyos határon. Ez, a fitoplankton túlszaporodása révén kivonja a felesleges széndioxidot a légkörből. Miután elég sok széndioxid kötődik meg organikus iszap formájában a tengerek és óceánok mélyén, csökken a bolygó hőmérséklete, az lehűl és visszaáll egy, az élet számára kedvezőbb állapot.

Zseniális alkotás. Nincs semmi félrebeszélés. A megszólaló tudósok konkrét, közérthető és kézzelfogható bizonyítékokkal szolgálnak. A 160 millió éves olajkészletek felét nagyjából mára elhasználtuk, elégettük. Szerencsétlenségünkre pont a legkönnyebben hozzáférhető felét. Ez azt is jelenti, hogy mostantól kezdve az olajfüggő civilizáció egyre nagyobb nehézségek árán fog csak tudni hozzájutni a zsigereit éltető folyadékhoz. A hanyatlás tehát elkerülhetetlen, és nem csak egyszerűen a készletek kiapadása miatt kell aggódnunk, hanem sokkal inkább az ezzel járó egyre növekvő széndioxid koncentrátum miatt is, mely alapjaiban véve rövidúton a Jurában honos éghajlati viszonyokat restaurálja.

Linkek:

Kategória: Global Warming | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s