A szellemi és lelki kaland


 

izmaeul_hu Korábbi bejegyzéseimben számtalan utalás található Daniel Quinn könyveire. Most, hogy magyarul ismét megjelent harmadik kiadásban az Izmael, úgy érzem, ismét szólnom kell a műről. Annak ellenére kívánom felhívni rá az erre látogatók a figyelmét, hogy újat már szinte alig lehet róla elmondani. Na, hallod, 16 éve jelent meg! Ez a könyv nem próbál vigasztalni, nem gyűjt híveket egy új vallás zászlaja alá, nem kínál holtbiztos megoldásokat semmire és a ranglétrán sem fogsz előbbre jutni, ha tanulmányozod. Sőt, sokkal inkább felzaklathat, megrémíthet, megdöbbenthet, letörhet, miközben átélheted életed legnagyobb megvilágosodását – aha, hát így van ez.

Adalékul bátorkodnék még egy apró útbaigazítással szolgálni arra vonatkozólag, hogy vajon kinek áll majd jól a kezében és ki az tudomást se vegyen róla.

Ha úgy érzed, teljes és örömteli életet élsz, zömében jól mennek dolgaid, jól érzed magad a bőrödben, élvezed a világ nyüzsgését, amelyből sikeresen tépsz ki magadnak jóleső darabkákat, hiszel a jövőben és abban is, hogy kemény munkával előbbre lehet jutni, akik pedig lemorzsolódnak, csak maguknak köszönhetik. És ha hidegen hagynak a klímaváltozásokról szóló hírek meg a benzinár-emelkedésre is csak a vállad vonod meg, és úgy általában nem hoz izgalomba a környezetszennyezés, akkor ez biztosan nem a Te könyved. Kerüld el messziről.

Ha viszont mindig is ott motoszkált benned a gondolat, hogy a mi civilizációnkban valami egészen elképesztően rosszul működik, csak még nem jöttél rá, hogy mi. Ha már nem hiszel a proletárforradalomban, de látod, hogy a világ megtermelt javainak az elosztása mérhetetlenül igazságtalan. Ha kérdéseidet nem elégítik ki a fogyasztói társadalom dogmái, sem a szószékből nem meggyőző a szent válasz. Ha összeszorul a szíved, amikor arra gondolsz, vajon milyen lepusztult világot hagyunk hátra unokáinknak. Ha rettent a globalizáció és sokkal jobban érzed magad a természetben, mint dübörgő hangfalak tőszomszédságában, akkor ez biztosan a Te könyved. Szeretni fogod, mert neked szól, rólad és rólunk szól.

Kategória: Books | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s