Az ír válasz életre, halálra


 

Brüsszeli körökben nagy lett a zűrzavar és a tanácstalanság. Megszólalt a nép, az istenadta nép! Ösztönösen is megérezte, hogy itt egy olyan felfúvódott intézmény született, melynek céljai már régen nem azonosak saját törekvéseivel.

ireland Aki netán azt hiszi, hogy az írek az Unió Lisszaboni Szerződését utasították vissza – ahogyan a hivatalos verzió fogalmaz – az minden bizonnyal téved, és jól teszi, ha legalább megpróbálja elolvasni ezt a bizonyos szerződést. Innen letölteni még sikerülhet, de elolvasása és a benne foglaltak teljes megértése már nehezebb dió. A magyar változat 247 oldala csak a változásokat tartalmazza és az eredeti szerződés nélkül használhatatlan. Na, jó, akkor le lehet tölteni a már módosított szerződést is, mely akkor lépett volna életbe, ha az írek is meg mindenki az EU-ban ratifikálja. Ez még terjedelmesebb olvasmány, mintegy 392 oldal. Én abban nem hiszek, hogy sok ír járult volna úgy az urnákhoz, hogy előtte tüzetesen áttanulmányozza a tartalmát. Ez mesebeszéd. Az írek túlnyomó többsége minden bizonnyal valamely egyszerű kérdésre kívánt felelni. Alább néhány a lehetséges megfogalmazások közül:

 

  • Akarjátok-e, hogy még több idegen, nincstelen, hazátlan és kalandor tóduljon be az országotokba?
  • Akarjátok-e, hogy ezután Dublin helyett majd Brüsszelben döntsék el, mi a jó nektek?
  • Boldogok vagytok-e látni amint a ti adóitokból a brüsszeli politikusok degeszre tömik a zsebeiket?
  • Akartok-e 65 órás munkahetet?
  • Kívántok-e vasárnap is dolgozni?
  • Kell-e nektek a globalizáció?
  • Kell-e még nagyobb forgalom az utakon, még több repülő az egekre, még több olaj, még több zaj, kipufogógáz, tolongás, ricsaj zűrzavar és még több mindenből?

Én biztos vagyok benne, hogy amikor az írek leadták voksaikat nem a Lisszaboni Szerződés virágnyelven írt, szak-zsargonokkal ékesített kibogozhatatlanul magasztos megfogalmazásai lebegtek szemeik előtt, hanem valami hasonló, szinte a végletekig leegyszerűsített asszociáció.

Közben Ausztriában is jelentősen megcsappant az EU szimpatizánsok az aránya. A kezdeti eufórikus 65%-ról mindössze 28%-ra zsugorodott. Az ország legnépszerűbb és legnagyobb példányszámú napilapja a Kronen Zeitung már évekkel ezelőtt felismerte a közhangulatot és a brüsszeli politika ellenzőinek a szócsöve lett. Vajon csoda-e ez, ha ma az osztrákok fele kevesebbet engedhet meg magának, mint akár egy vagy két évvel ezelőtt. A Kreisky érában létrejött jómódú középosztály széthullóban van és drámain növekszik a teljesen eladósodottak száma. Eközben rekordot döntöget a multimilliomosok szépen gyarapodó klubjában felhalmozott, soha nem látott mennyiségű tőke. A volt szocialista tömb országaiban pedig még mindig zavartalanul folytatódik a „bezzeg nyugatozás” nem észrevéve, hogy a globalizáció az egykori vasfüggönyön túli paradicsomot is, lassan de biztosan a tönk szélére juttatja és praktikái követése életveszélyes tévedés.

GruselbauerMiután az SPÖ (osztrák szociáldemokraták) népszerűsége az Északi sark jegéhez hasonlóan olvadozóban van, Gusenbauer kancellár és az új pártvezér Fayman egy politikai földcsuszamlást okozó bejelentéssel kavarta fel a koalíciós partner és az ellenzék kedélyeit. Levélben megkövették a Kronen Zeitung kiadóját és kijelentették, hogy egy esetleges újabb EU szerződésváltoztatás esetén a párt (SPÖ) támogatni fogja a népszavazás gondolatát. Amit tudniillik ez idáig kategorikusan elutasított.

Na bummm! Nem tudni mi késztette őket erre a lépésre. Lehet rájöttek, hogy a párt már nem képvisel senkit csak önmaguk önző érdekeit, valahogy úgy, mint Tony Blair levitézlett munkáspártja, vagy a német SPD meg többi európai Gyurcsány elvtárs? Netán rájöttek volna, hogy itt a tét már régen nem a bal és a jobboldal szembenállásáról, nem is a proletárok és a tőkések antagonisztikus ellentétéről szól, hanem sokkal inkább az élhető és fenntartható élet küzdelméről a pusztító felhalmozás ellen, amely most életre, halálra folyik. Nem, ezt még korai lenne elhinni…

Kategória: News and politics | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s