Tallózom


 

A mai hírek szerint az amerikai TRW cég felszámolja ausztriai leányvállalatát és 545 dolgozót bocsát el. A biztonsági övek gyártását Bergheimből (Salzburg tartomány) Lengyelországba illetve Csehországba helyezik át. Ezzel a fogással a Michiganben székelő multi, profitot növel, racionalizál. A két új EU tagország most egy ideig, mondjuk, néhány évig, bizonnyal jól jár. Legalábbis addig, amíg a TRW ki nem deríti, hogy valahol Moldáviában vagy Ukrajnában esetleg Kínában még olcsóbban termelhet.

A közvetlenül érintett elbocsátottakon kívül még más két-háromszáz munkahely veszik majd el, beszállítók, üzletek, szolgáltatások. Ha átlagosan 3- vagy 4-tagú családdal számolunk, akkor mintegy kétezer ember sorsa pecsételődött meg egyetlen tollvonással. Pedig dolgoztak mindannyian becsületesen, azt is mondhatnám „keményen”, de én utálom ezt a szót, mert ez a szociáldarwinizmus szókincséből való. De itt, ebben a helyzetben, tán éppen beleillik a képbe. És képzeld, annak ellenére kerülnek most ebek harmincadjára, hogy a gyár éveken át nyereséges volt. De nem eléggé…

Szóval, Brüsszelben ilyenkor mégis mit várnak? Örömmámort? Esetleg dicshimnuszokat? Vagy netán úgy gondolják, hogy amit a réven elveszítenek, bőven bejön majd a vámon? Nyilván nem kell senkinek elmagyarázni, hogy ez kétezer sors a globalizáció közvetlen áldozata, következésképpen az EU áldozata. A kétezer sors, családtagjaival, ismerőseivel, szimpatizánsaival együtt kitesz tán több tízezer lelket. Ezek az emberek soha többé nem fognak semmilyen EU népszavazásban semmiféle szerződést megszavazni. Mert nekik mást igértek.

Ezt az EU brüsszeli nagyhercegei nyilván jó előre megsejtették, mert a Lisszaboni Szerződés 48. módosított cikkelye – melyet az írek leszavaztak – kimondja, hogy a szerződésben foglaltak megváltoztatásához elég a tagállamok kormányainak a beleegyezése és nem helyez kilátásba referendumot. Az EU tehát még ilyen nagy horderejű kérdésben sem kívánja érvényesíteni a közvetlen demokrácia eszközét. De akkor vajon kinek az érdekeit képviseli? Netán a profit érdekeit?

Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s