Bugyonencia


 

A betevőért folytatott küzdelemben lassacskán elvérzik ez a napló. Pedig micsoda haszontalanság tíz tizenkét órákat tölteni a monitor előtt és püfölni a billentyűket. A naplóm bármely két sora – szerény véleményem szerint – több értéket képvisel annál, amit standard, muszáj-nekifeszüléssel, naponta hivatalból leteszek az asztalra. Egyébként is a szoftverfejlesztés és az azt övező limlom képviseli az egyik leghaszontalanabb tudást. Ezt elég könnyen meg lehet indokolni.

A dolog lényege abba rejlik, hogy a szoftver valójában nem is tudomány, hanem inkább tartozik a művészetek kategóriájába. Ahogy a festészetben, szobrászatban is alkalmaznak bizonyos technikákat, úgy igaz ez a programozásra is. Ha ezt úgy általában elismernék, akkor nem is lenne vele semmi bajom. Csakhogy ezt radikálisan és "by default" tagadják, alkalmazóit jobbára az építészekkel, mérnökökkel, technikusokkal együtt rangsorolják. Pedig egy programfejlesztő sajnos fényévnyire van a reáltudományoktól.

Vegyük, példának okáért mondjuk a betont, ami nem csak felhőkarcolók építéséhez szükséges. Ha ez az alapanyag az év és az idő valamely napján mondjuk A (cement), B (víz) és C (kavics) komponensekből tevődik össze akkor bizonyos arányokat és ismert folyamatokat betartva mindig azonos keménységű, szilárdságú és teherbírású betont lehet készíteni. Nem így a mágikus kódolás világában. Ott ugyanis ilyen szabályok nem léteznek, nem is voltak és tán nem is lesznek soha. Ha mondjuk mégis létezne a betonhoz hasonlítható alapanyag, akkor az nem lenne mindig szürke és szilárd, hanem két-háromévente cserélné a színét és az állagát. Egyszer lenne kicsit puhább, máskor fekete, aztán meg inkább rugalmasabb, piros vagy üvegszerű és lehet később naranccsá változna. Nem is biztos, hogy állandóan A, B és C hozzávalókból kellene készíteni, hanem ez is négy- ötévenként módosulna. Ha a nyolcvanas években még klasszikus (A, B és C) anyagokból kellettek szürke betont készíteni, akkor később ez F, R és W komponensekre módosult illetve mára a narancsbetonhoz teljesen nyilvánvaló, hogy inkább C, H, N és M adalékok szükségeltetnek. Nem tudtad?

capturethebrainpower_Olyan ez a szoftver-világ mint egy virtuális bugyonencia, akarom mondani bugyuta konferencia, amelyre ellátogat mondjuk egy mesebeli orvos, aki az egyetemen még jól megtanulta, hogy a szív a mellkasban dobog. Belgyógyászunk beül meghallgatni a „key-notet” mert ez ugye roppantul jól hangzik, és ott kisokos nagyfejűek elmesélik neki, hogy az ugyan még igaz, hogy a szív a mellkasba való, de hamarosan olyan emberek fognak születni, akiknek meg lesz cserélve az agyuk és a szívük. Tudniillik rengetegen halnak meg fejsérülésben. Ha viszont az agy helyett ott fenn a szív dobog és az agy a bordák védelmében gondolkodhat, akkor tizenegy egész huszonöt század százalékkal lehet több emberi életet megmenteni.

Ezen elgondolkodik bölcs szakorvosunk és máris rendel magának olyan egészen friss kiadású lexikonokat, amelyekben az ilyen új típusú ember leírása található. Dörzsöli is a kezét és előre élvezi, hogy milyen pofát vág majd a konkurens rendelőben dolgozó kollega, aki erről az egetverő újdonságról még nem is hallott, és akihez egy szép napon esetleg beállít az agyszívű, szívagyú csodalény.

Belgyógyászunk, mivel mindig is úttörő volt a szakmájában, elégedetten utazik haza. De mit ad Isten, egy szép napon bekopogtat hozzá egy páciens, aki hasfájásra panaszkodik és az ultrahangos vizsgálat során kiderül, hogy neki már az agya nem a koponyájában van, hanem a seggében, mert az, hogy a mellkasba kerül, csak a béta verzió volt. Közben aztán kiderült, ott elég szoros neki szegénynek és ezért lejjebb helyezték. Másik nagy előny, hogy a belek viszont a mellkasba kerültek és ez nagy újítás, mert akkor rövidebb lehet a nyelőcső, ami egyben csökkenti a TCO-t (Total Cost Ownership)…

Na bummmm….

Kategória: Computers and Internet | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s