Oui-shi-cat-to-oui! (Legyetek erősek, tartsatok ki!)


 

Tecumseh Befejeztem a Tecumseh (neve jelentése: The panther passing across, magyarul Az utat keresztező párduc, avagy inkább Az előttünk átszaladó párduc) életéről szóló Eckert könyvet, mely az elmúlt hetek estéin lámpaoltásig rendre elválaszthatatlan útitársammá szegődött. Igaz néha csak fél, vagy egynegyed órácskára, de az együtt eltöltött idő lelkileg összekovácsolt személyével, törekvéseivel, nézeteivel, elképeléseivel. Ezért aztán nem is csoda, hogy a mintegy 800 oldal után, beismerem, csendesen bár, de ugyanúgy megkönnyeztem a sóni hőst, mint annak idején gyermekkoromban May Károly Winnetouját. A kapcsolat a kitalált és a valóságos emberi lény között pedig több pontban is fellelhető és megkapó. Említsem meg például azt a kuriózumot, ami lehet nem több fantazmagóriánál de sóni nyelven psai-wi ne-noth-tu azt jelenti, hogy nagy harcos. Számomra mindenesetre kihallatszik belőle a Winnetou. Annyi bizonyos, hogy mindketten elbuktak a civilizáció gőzhengere elleni kilátástalan harcban.

Nekünk, magyaroknak Koppány volt az a nemzeti hős, aki közvetlenül is hasonlítható Tecumseh alakjához, és aki megtestesítette nemzetünk törekvéseit, mely nem csak egyszerűen a fehér betolakodók, ill. német római kereszténység elleni küzdelemben nyilvánult meg, hanem egy kétségbeesett kísérlet volt valamiképpen fenntartani és megőrizni az ősi szokásokat, a ősi szellemi értékeket, az animista vallást, a szabad életformát, a természet szentségét és tisztaságát. Tecumseh megpróbálta az általa megfogalmazott egységes, nagy indián nemzet eszméjével összekovácsolni a szétszórt, laza kötelékekben élő és ezért egyenként önmagukban eleve sebezhető törzseket. Ez a meggyőzésre és józanészre építő sziszifuszi politikai munka sajnos másfél évtizedes Black Hoof - Catecahassapróbálkozás után sem hozta meg kívánt gyümölcsét. Tecumseh víziója, hogy egy egyesített ötvenezres indián haderővel véglegesen összeroppantsa és hátrálásra késztesse a betolakodókat, álom maradt csupán. Törekvései kudarca nem utolsósorban vehemens ellenzőinek volt köszönhető, akik a megalkuvásban, az asszimilációban, a fehérek szokásainak felvételében látták a jövőt. Az olyanok, mint például Catecahassa (Fekete pata – lásd a képet), a sóni törzs első főnöke aki Tecumseh egyik legádázabb ellensége lett. Ha ismét történelmi-politikai párhuzamokat keresek, akkor őt nyilván Istvánhoz, azaz Vajkhoz tudnám leginkább hasonlítani. 

Ez a szembeállítás persze jócskán sántít, de elvileg mégis nagyon jól tükrözi azokat a viszonyokat, amikor a történelem során természeti népek a fenntartozhatatlan étvággyal mindet és mindenkit felfaló, pusztító civilizáció közvetlen tűzvonalába kerültek és a lenni vagy nem lenni, a pusztulni vagy legalább valahogy túlélni volt a téten. A cseroki nemzet későbbi sorsa (lásd: A könnyáztatta ösvény) utólag Tecumseh elképzeléseit igazolta. A cserokik is elutasították Tecumseh egységbe szólító szavát és az angolszász telepesek szokásainak elsajátítása mellett döntöttek. Ez sokáig, azaz egészen 1830-ig úgy tűnt, sikeres lesz. A cserokik áttértek a nagyüzemi mezőgazdaságra, a fehérektől ellesett módon fekete rabszolgákat is kezdtek alkalmazni, létrehozták írásosságukat, folyóiratot, újságot indítottak cseroki nyelven és elindultak egy majdani cseroki állam létrehozásának irányában melynek kitelepítésükkel, 1838-ban mindörökre vége szakadt. Ha tudták volna, az utolsó leheletükig kitartottak volna Tecumseh mellett.

Eckert könyve a legendás sóni harcos életén keresztül fellebbenti a fátylat Kanada és az Egyesült Államok mind a mai napig nem éppen felhőtlen viszonyának gyökereiről is. Így történhetett meg az is, hogy Tecumseh hivatalosan is Kanada nemzeti hőse, mivel harcával nagyban hozzájárult Kanada függetlenségéhez. A halálos lövés 1813. október 5.-én a Kanadába betörő amerikaiak elleni, Temze menti csatában érte (Battle of the Thames). Ez nem az a Temze, amire akaratlanul is gondolunk, hanem a Nagy Tavak vidékének egyik folyója, mely a St. Clair tóba ömlik.

Hero_37_Canada

Tecumseh a legnagyobb kanadaiak listáján a 37. helyen szerepel

 

Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s