Dürre Wand


 

A túra átlagos időtartama 4 óra, eltévedve és látogatást téve egy be nem tervezett hegytetön is, összesen cirka 5 óra. De kezdjem az elején, azaz Frohnbergben, mely alig néhány házból és gazdasági udvarból áll csak. Északi irányból (Oed) érkezve Miesenbach községben kell az országútról jobbra lekanyarodni. Egy tábla jól látható nagy betűs felirata jelzi a Dürre Wand irányát. Az útikönyv a Szép Kilátás (Gasthof zur Schönen Aussicht) névre keresztelt fogadó parkolóját ajánlja kiindulópontnak (550m). Ilyen  fogadót azonban hiába kereresnél, valószínűleg átkeresztelték (Berghotel Postl) és egy ott elhelyezett tilalmi tábla szerint csak fogyasztó vendégek gépkocsija számára van hely. Mivel a fogadó udvara egyébként is dugig telve autókkal (mi a szösz?), némi tanácstalan tétovázás után visszafordulok és vagy száz méterrel lejjebb, egyszerűen az út szélén parkolok le (több más sorstársammal egyetemben).

DürreWand3_ OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az idő kellemes, itt-ott kisüt a nap is. Jó illatú fenyőerdőn keresztül emelkedik mérsékelten az út nyugat- délnyugati irányba. Szerencsétlenségemre eltévesztek egy leágazást. A leírás úgy tűnik stimmel. Nekiveselkedem a meredek kaptatónak (lásd a piros vonalat). Gyanús, hogy nincs jelzés a fákon. Még gyanúsabb, hogy egyszerre csak eltűnik az út is és egy mezőn találom magam, valószínűleg a Martersbergen (918m). Közben csöpög rólam a verejték. Belátom, hogy eltévedtem, gyerünk hát vissza. Lent a széles úton egy párral találkozom és óvom őket az iménti letérőt választani. Azt hiszem férj feleség, de helyreigazítanak, fiatalos mama és fia állnak előttem. Tanakodunk. Előkerül az útikönyv (Wiener Hausberge) és felolvassuk a megfelelő bekezdést, mely elvileg pontosan ráillik erre a hamis kaptatóra. Végül belátják, hogy bárhol legyen is a leágazás, ez itt (fenti kép), biztos nem az

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tovább haladva a szélesebb erdei úton aztán megtaláljuk a piros-fehér és kék sávokkal jelzett helyes letérőt. Ha ők nincsenek, biztosan elvétem. Nehéz felismerni, mert a fakéregre felvitt festék halvány, megkopott, az ösvény keskeny, a fenyőerdő árnyékában nehezen kivehető. Innentől kezdve ismét meredek kapaszkodás következik fel a Dürre Wand gerincére. A nagyszerű panoráma kárpótol a fáradalmakért. Mivel késésben vagyok, nincs már semmi kedvem ellátogatni a közeli Tabler barlangba (Tablerhöhle).

A Plattensteinen (1154m) felállított kereszt tövében friss szél szolgál hátszárítással. Jól esik hát gyorsan betérni és megpihenni a kereszt alatt néhány lépésnyire fekvő Gauermannhütte fogadóba. Egy spárgaleves és némi folyadékpótlás után megkezdődhet a túra befejező szakasza, a leereszkedés. Egy idősebb úr verődik hozzám és hallgatom történeteit. Érti és beszéli is a szláv nyelvek legtöbbjét, megtudom, a neje Kassán született. Ungerberg környékén aztán elválunk, betér egy házba, ismerős lehet ott. Egy sáros erdei csapáson érek vissza Frohnbergbe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s