Hasztalan forradalmak


Az arab világon végigvonuló forradalmi hullám eleve eredménytelenségre ítéltetett. Az egyik despota jön, a másik majd jön. Borzasztóan hosszú az a sor, melyben egymást tiporva sorban állnak az önjelölt uralkodók és hadurak. Ebben már nincs különbség nyugat, kelet, avagy dél és észak között. Ezek a forradalmak sajnos nem fognak olyan változásokat eredményezni, amelyre a köznép vágyik. Eredményeztek-e forradalmak valaha is valami jót? De mi is kell az egyiptominak, a tunéziainak, a kínainak? Az, ami a magyarnak, szlováknak, románnak, szerbnek meg a többi kelet európai nemzetnek a vasfüggöny lebontása előtt. Rövid leszek, úgy akarnak élni, mint a Nagy Nyugaton. Igen nagybetűvel! Autót, lehetőleg minél nagyobbat, legjobb, ha terepjáró, nagy házat, sok pénzt, és főleg mindféle dolgokat. Ebbe az irányba halad és mutat minden.

Tudom, ez a felszínen tallózva esetleg becsmérlően hangzik, mert az implikációk és összefüggések kuszák, nem jól láthatóak, hiszen az Észak-afrikai kizsákmányolás mértéke olyan nagy, hogy a követelések egyelőre és per pillanat csak szerényebbek. Munkahely, stabil állás, orvosi ellátás, béke, tisztességes megélhetés – mind jogos elvárás. Mi is csak ilyeneket akartuk (már akik), és hová jutottunk? Oda például, hogy újgazdagék alumíniumkohót üzemeltetnek milliárdos haszonnal, közben költségeiket klasszikus sikerrel kihelyezik, áthárítják a balek népre, például úgy, ahogy az a vörös iszap esetében történt. Közben mit látunk, hallunk, kártérítés ugyan történik, de megáll az eszem, nem a tulajdonosok tejelnek, hanem az állam. Mi akar ez lenni? Valami abszurd őrület? Mindenki tudja, hogy ki az elsődleges, másodlagos és harmadlagos felelős a történtekért. Ugyanaz. Jaj, csak jogászt ne kérdezz, mert emezek csak annak keresnek igazat, aki többet fizet. Nem tudtad? Nevezett timföldesek röhögnek a markukban és mossák kezeiket, nehogy vörös maradjon. Ők csak Rezső! Te balek! Ezért ugyan érdemes volt a demokráciáért harcolni, meg forradalom, igazság, testvériség meg sok hű, és jaj.

Kategória: Humanity, soul, mind, News and politics | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Hasztalan forradalmak bejegyzéshez

 1. Mohari András szerint:

  Csak amolyan lapszéli jegyzet gyanánt, szerintem illik a témához (ha mégsem, moderáld ki):

  Minél többet tevékenykednek az emberek, minél fejlettebb a társadalom, annál több probléma adódik. A természet fokozódó pusztulását, az erőforrások kimerülését, az emberi lélek zavarát és szétesését mind az okozta, hogy az emberiség véghez akar vinni valamit. Eredetileg nem volt ok a haladásra, és nem volt semmi tennivaló. Ott tartunk, hogy már nincs más kiút, mint egy olyan „mozgalom” létrehozása, amely nem akar elérni semmit. (Masanobu Fukuoka: The One-Straw Revolution)

  • Sztefanó szerint:

   Szia András, igen, illik. Meggyözödésem, hogy a fehér ember pontosan úgy segíthetne a legjobban Afrika nyomorán, ha végre nem akarna elérni semmit (értsd megvesztgetni, átverni, meggyilkoltatni, kirabolni, stb…). Ez tudniillik azonnal véget vetne a kontinens kiszipolyozásának és a nyersanyagok nagystílü szabadrablásának. Nem kell Afrikán mindenféle müvi aid-izé programokkal segíteni, csak egyszerüen békében kellene végre öket hagyni.

 2. nrmc szerint:

  A gyarmati felszabadulás után kialakult államok, ha nem is sok, de némi szociális hátteret, lehetőséget a társadalmi felemelkedésre, ingyenes oktatási rendszert adtak állampolgáraiknak. Mindezeket felszámolta a globalizáció és a korrupció. Még az egyetemi végzettség is, amely azelőtt Egyiptomban megnyitotta az utat a közalkalmazotti állások felé, mára leértékelődött. A fiatalok helyzete kilátástalan, miközben az „újgazdagok” hivalkodva élik életüket.

  A liberalizmus leglelkesebb követői, mint Egyiptom, Tunézia, Jordánia, amelyeket a IMF és a Világbank még mostanában is nagy dicséretekkel emlegetett, nem voltak képesek megoldani az elszegényedő tömegek gondjait. A szociális szervezkedés már évek óta megfigyelhető…
  http://magyardiplo.hu/kezdlap/355-az-arab-vilag-fellazad

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s