Tervezett elavulás (obsolencia)


 

image

A minap vásárolt égő doboza fényesen bizonyítja, hogy a Philips is betyárbecsülettel tartja magát a kartell-megállapodásban foglaltakhoz (1924) és 86 éve egy jottányit sem volt hajlandó változtatni az izzók átlagos élettartamán, holott mint az előzőekben rámutattam, már Edison idejében ismert volt a technológia mely 2500 órára emelte  a villanykörték élettartamát. És vajon ki hiszi el, hogy az eltelt majdnem száz évben a technológia semmit sem fejlődött, mert ugye itt konkrétan is ezt kívánják velünk elhitetni.

A tervezett elavulás közvetlen következménye a környezeti ártalmak halmozódása, hiszen gondold csak meg. Elég lenne egy életben egyetlen villanykörtét vásárolni, ergo, ezt csak egyetlen egyszer kellene szállítani, illetve csak egyszer kellene energiát befektetni a gyártásához. Így viszont minden évben kénytelen vagy újat venni. Vesd össze, nem egy differenciálegyenlet. Miközben a villanykörte csak egyetlen példa a sok közül.

És nekünk valószínűleg mindegy. Nem is tudom miért tűrjük, hogy a multik balekot csináljanak belőlünk? 1848 tavaszán futár hozta a hírt Pestre, hogy Bécsben kitört a forradalom, ami kisebb sokkot okozott a magyarnak, hogy lám már a halvérű németek is megelőztek. Ma a médiák folyamatosan tálalják a híreket arról, miként bánnak el az arab népek a  vérüket szívó zsarnokokkal. Nincs pír az arcunkon?

Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s