Húsvét


Talán nem ünneprontás, ha kifejezem rettenetemet a tömeg láttán, mely összegyűlt Rómában a Szent Péter téren a pápa prédikációját meghallgatni. Leszámítva a szimpla kíváncsiskodókat, szerintem túlnyomó többségben lehettek az igazi rajongók, jaj, akarom mondani a megtévedt hívek. Az egész ceremónia, zászlók lobogtatásával, szurkolói hangulattal, már-már egy nemzetközi rangadó kulisszáira emlékeztetett. Nem is volt több, hiszen a pápa puszta optikai megjelenése is komplett antitézise mindannak, amit Jézus tanai hirdetnek. Figyeld meg a mérhetetlen gazdaság szimbólumait, az ékköveket a süvegen, a palást hímzését, az arany, a csillogás jelenlétét, a hatalom fülledt leheletét. Amikor a szó és a tettek ellentétes irányba mutatnak. De ez egy ilyen világ. Már fel sem tűnik a disszonancia, olyan jól megszoktuk. Ezen nőttünk fel, vérünkké vált a szüntelen képmutatás, hazudozás és a show.

Ha tudni szeretnéd ki volt Jézus és mit tanított, ne templomba menj, ne a papot, prédikátort kérd meg, hogy elmondja, elmagyarázza az evangéliumot. Képtelen rá! Csak valami tanult standard szöveget fogsz hallani, tele fel nem oldott, neurotikus ellentmondásokkal. Egy sztori civilizált tálalását.

Ha tényleg van igényed egy egészen más meglátásra, mondjuk egy afféle Howard Zinni-i „jaj a legyőzötteknek” szempontjából előadott változatra, akkor, lenne egy jobb tippem. Vedd a fáradtságot és olvasd el Wilhelm Reich, Krisztus meggyilkolását (The Murder of Christ). Első ízben értettem meg az Új Testamentum mondanivalóját, és annak jelentőségét. Sajnálatos, hogy a könyv magyarul mai napig tabu és szinte teljesen hozzáférhetetlen.

Kategória: Books, News and politics, The Problem of Civilization | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Transzmoha szerint:

    Kedves István!

    Erről szeretnék kérdezni magánba.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s