Fadensteig és Fadenweg


A Fadensteig és a Fadenweg két különböző út. Mind kiindulópontjuk (Salamenderlift hegyi állomás) mind pedig végcéljuk azonos, történetesen a Schneeberg ormán lévő Fischerhütte. Tudnivaló, hogy a “Steig” egy inkább bátrabbaknak és tán kletterezöknek való vállalkozás. Én nem hivatalosan odaítélem az útvonalnak a ferrata nehézségi kategória alapfokát (A) illetve az UIAA szerinti 1- fokozatot (néhány méteren a legvége felé). A “Weg” ezzel szemben egy kaptatókban ugyan nem fösvénykedő, de mégiscsak közönséges hegyi túraösvény, mely mentes a mászás jellegű kényszerítőzésektől.

Történt ugyanis, hogy a minap megvalósítottam egyik régebbi keletű tervemet és ellátogattam Alsó-Ausztria legmagasabb csúcsára a Schneebergen lévő Klosterwappenra. Ezúttal is a Wiener Hausberge volt a kalauzom (magyarul is megjelent, címe Bécsi Alpok). Az egész dolog szóra sem lenne érdemes, ha a könyvben szereplő leírás nem szorulna némi helyesbítésre. A 25-ös számú túra ugyanis kizárólag a Fadensteiget említi (sárga-piros jelzés). Nem tesz különbséget a felfelé és a lefelé vezető útvonalak között. Nos, miután megpróbáltam a “Steig” meredélyeit, ezzel van egy kis problémám. Jó kondiban lévő túrázók bizonyára élvezni fogják. Én sem voltam ezzel másként, de helyenként komoly aggodalommal töltött el a gondolat, hogy erre kell majd fordított irányban is visszajönnöm. Ehhez az érzésemhez nagyban hozzájárult az aznapi makacs köd és az ilyenkor velejáró nedvesség is. Az időjárás előrejelzés szerinti napsütéses papírforma sajnos egyáltalán nem jött be. Ez itt valószínűleg egy helyi jelenség lehet. A Schneeberg mágnesként vonzza magához a felhőket. Tavaly a Höllental túloldalán fekvő Raxon voltunk, verőfény mindenütt, kivéve a Schneeberget, melynek felső szegletei szürke fellegekbe rejtőztek.

FadenSteigUndWeg1a image

 image

A táv (Losenheim, Edelweißhütte, Fadensteig, Fischerhütte, Schauerstein, Fadenweg, Edelweißhütte, Losenheim) 13.2 km, 1280 m szintemelkedés, bruttó 6:45 óra

A mondanivalóm lényege, hogy a Fadensteig egy élményút felfelé, de nem igazán merném ajánlani visszafelé. Nedves, csúszós ködös viszonyok esetén nem biztos, hogy élvezetes kalandot nyújt. Helyette a Schauerstein-Fadenweg (zöld jelzés) követése célszerű, mert bár egy-két órával hosszabb kerülő, de lankásabb és persze nem olyan nyaktörő. Ráadásul a Schneeberg egy más szegletét is élvezni lehet a leereszkedés közben.

 

Kategória: Books, Hiking-Climbing, Hobbies, Sport, Story
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

9 hozzászólás a(z) Fadensteig és Fadenweg bejegyzéshez

 1. Wolf szerint:

  Szia Sztefanó! Jövő hét végén tervezünk a Schneebergre menni a feleségemmel, és tervezgetem ezt a Fadensteiget. Mi (még :-)) nem klettersteigezünk (de a blogod olvastán erősen kedvem van elkezdeni), de kétezres hegyeken (Tátra, Kárpátok) szoktunk túrázni. A kérdés az, hogy be merjük-e vállalni ezt a Fadensteiget sima túracipőben, ha mondjuk van rajta egy kis hó (október végén már erősen esélyes). Én tavaly november végén voltam először a Schneebergen, akkor déli irányból, a Ferdinand Mayr úton mentem fel, az teljesen jól járható volt túracipőben is. Ha a Fadensteig túl veszélyes, akkor most is mehetünk arra, vagy esetleg megyünk észak felől, de kerülünk Fadenwegen. Szerinted?

  • Sztefanó szerint:

   Szia Wolf, köszi a kérdésed. Igen a Schneebrget lentröl is jól látható fehérség cukrozza, lehet nem összefüggö a takaró. Fenn a napi hömérséklet -5 és +6 fok között mozog, ami fagyos viszonyokra utal már az erdövegetáció végétöl, azaz az út kétharmadán-hármonegyedén. A Fadensteig északi fekvésü, ezt fontos tudni, mert a hó és a jég itt esetleg napközben sem olvad el. Téli alpinisztikával még nem foglakoztam, de annyit tudok, hogy bizony külömbséget kell tenni a nyári és a téli felszerelés között és ez igaz a túracipöre is. Jómagam a Fadensteigre most nem szívesen mennék, de ha igen, akkor vinnék magammal a hátizsákomban túracipöre felcsatolható “Steigeisen”-t (mászó vasfogak?) és esetleg Eispickel-t, lásd: http://www.kletterausruestung.com/html/eisklettern-guenstig-versand.html

   Megj: A Ferdinand Mayr Weg a Weichtlklammal párhuzamosan futó könnyü vándorút, ismerem. A Fadensteig lénygesen igényesebb és mint említettem északi.

   • Wolf szerint:

    Köszi a választ! Hágóvasat most biztos nem viszünk, mert, mint írtam, feleséggel mennék, ő meg az ilyen felszereléstől már extrém sportra asszociál, és csak elmegy a kedve a dologtól. 🙂 Arról nem is beszélve, hogy én sem használtam még ilyet soha… Úgy tűnik, akkor maradunk a Fadenwegnel, már ha egyáltalán lesz olyan szépidős nap, hogy elinduljunk. Remélem, lesz!

 2. Sztefanó szerint:

  Steigeisen = hágóvas, jó tudni. A hétvége szépnek igérkezik, remélem szerencsével jártok. Talán a Fadenstieg is jól járható lesz. Ajánlanám túra elötti megtekinteni a Schneebergen telepített webkamerákat: Webcams Schneebergland; Fischerhütte és Losenheim (http://www.bergfex.at/sommer/niederoesterreich/#/sommer/schneebergland/wetter/)

 3. Wolf szerint:

  Jaja, hágóvas, bár én is még csak hírből ismerem… A webkamerákat ismerem, szoktam is nézni őket, nem is csak az időjárás miatt, hanem csak úgy élvezetből is. 🙂

 4. Judit szerint:

  Kedves Sztefano!
  Érdeklődnék, hogy a térképeden a “Weg” mellett jelölt út, ami a “házikótól” (sajnos nem tudom kiolvasni a hütte nevét) a Fischerhüttéig tart, véleményed szerint járható-e? Egy hete feljutottunk a feléig, de jöttek a viharfelhők, és jobbnak láttunk visszafordulni, ráadásul nem tudtuk, mi vár ránk az út további részén. Út közben piros-zöld útjelzéseket láttunk, de térképen ezt már sehol nem találtuk. A Tiéden, mintha ez az út lenne ábrázolva. Előre is köszönöm a választ!

  Üdvözlettel: Judit

  • Sztefanó szerint:

   Szia Judit, igen az egy jól járható közkedvelt út a Wurzengrabenban. A házikó neve Heinrich Krempel Hütte. A Wurzengrabenon át az idén ereszkedtem lefelé, képek és riport itt található “https://sztefano.wordpress.com/2013/06/14/nyomkeresos-kondciteszt-a-klosterwappenra/”

   • Judit szerint:

    Nagyon köszönöm a segítséget! A hét végén állítólag jó idő lesz odafent, megpróbáljuk.

 5. Sztefanó szerint:

  …szívesen máskor is. Igen a hétvége szépnek ígérkezik. Beszámolhatsz esetleg mit láttatok, emilem a “Rólam” oldal legvégén.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s