Fadensteig és Fadenweg


A Fadensteig és a Fadenweg két különböző út. Mind kiindulópontjuk (Salamenderlift hegyi állomás) mind pedig végcéljuk azonos, történetesen a Schneeberg ormán lévő Fischerhütte. Tudnivaló, hogy a “Steig” egy inkább bátrabbaknak és tán kletterezöknek való vállalkozás. Én nem hivatalosan odaítélem az útvonalnak a ferrata nehézségi kategória alapfokát (A) illetve az UIAA szerinti 1- fokozatot (néhány méteren a legvége felé). A “Weg” ezzel szemben egy kaptatókban ugyan nem fösvénykedő, de mégiscsak közönséges hegyi túraösvény, mely mentes a mászás jellegű kényszerítőzésektől.

Történt ugyanis, hogy a minap megvalósítottam egyik régebbi keletű tervemet és ellátogattam Alsó-Ausztria legmagasabb csúcsára a Schneebergen lévő Klosterwappenra. Ezúttal is a Wiener Hausberge volt a kalauzom (magyarul is megjelent, címe Bécsi Alpok). Az egész dolog szóra sem lenne érdemes, ha a könyvben szereplő leírás nem szorulna némi helyesbítésre. A 25-ös számú túra ugyanis kizárólag a Fadensteiget említi (sárga-piros jelzés). Nem tesz különbséget a felfelé és a lefelé vezető útvonalak között. Nos, miután megpróbáltam a “Steig” meredélyeit, ezzel van egy kis problémám. Jó kondiban lévő túrázók bizonyára élvezni fogják. Én sem voltam ezzel másként, de helyenként komoly aggodalommal töltött el a gondolat, hogy erre kell majd fordított irányban is visszajönnöm. Ehhez az érzésemhez nagyban hozzájárult az aznapi makacs köd és az ilyenkor velejáró nedvesség is. Az időjárás előrejelzés szerinti napsütéses papírforma sajnos egyáltalán nem jött be. Ez itt valószínűleg egy helyi jelenség lehet. A Schneeberg mágnesként vonzza magához a felhőket. Tavaly a Höllental túloldalán fekvő Raxon voltunk, verőfény mindenütt, kivéve a Schneeberget, melynek felső szegletei szürke fellegekbe rejtőztek.

FadenSteigUndWeg1a image
 image

A táv (Losenheim, Edelweißhütte, Fadensteig, Fischerhütte, Schauerstein, Fadenweg, Edelweißhütte, Losenheim) 13.2 km, 1280 m szintemelkedés, bruttó 6:45 óra

A mondanivalóm lényege, hogy a Fadensteig egy élményút felfelé, de nem igazán merném ajánlani visszafelé. Nedves, csúszós ködös viszonyok esetén nem biztos, hogy élvezetes kalandot nyújt. Helyette a Schauerstein-Fadenweg (zöld jelzés) követése célszerű, mert bár egy-két órával hosszabb kerülő, de lankásabb és persze nem olyan nyaktörő. Ráadásul a Schneeberg egy más szegletét is élvezni lehet a leereszkedés közben.

Kategória: Books, Hiking-Climbing, Hobbies, Sport, Story
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

13 hozzászólás a(z) Fadensteig és Fadenweg bejegyzéshez

 1. Wolf szerint:

  Szia Sztefanó! Jövő hét végén tervezünk a Schneebergre menni a feleségemmel, és tervezgetem ezt a Fadensteiget. Mi (még :-)) nem klettersteigezünk (de a blogod olvastán erősen kedvem van elkezdeni), de kétezres hegyeken (Tátra, Kárpátok) szoktunk túrázni. A kérdés az, hogy be merjük-e vállalni ezt a Fadensteiget sima túracipőben, ha mondjuk van rajta egy kis hó (október végén már erősen esélyes). Én tavaly november végén voltam először a Schneebergen, akkor déli irányból, a Ferdinand Mayr úton mentem fel, az teljesen jól járható volt túracipőben is. Ha a Fadensteig túl veszélyes, akkor most is mehetünk arra, vagy esetleg megyünk észak felől, de kerülünk Fadenwegen. Szerinted?

  • Sztefanó szerint:

   Szia Wolf, köszi a kérdésed. Igen a Schneebrget lentröl is jól látható fehérség cukrozza, lehet nem összefüggö a takaró. Fenn a napi hömérséklet -5 és +6 fok között mozog, ami fagyos viszonyokra utal már az erdövegetáció végétöl, azaz az út kétharmadán-hármonegyedén. A Fadensteig északi fekvésü, ezt fontos tudni, mert a hó és a jég itt esetleg napközben sem olvad el. Téli alpinisztikával még nem foglakoztam, de annyit tudok, hogy bizony külömbséget kell tenni a nyári és a téli felszerelés között és ez igaz a túracipöre is. Jómagam a Fadensteigre most nem szívesen mennék, de ha igen, akkor vinnék magammal a hátizsákomban túracipöre felcsatolható “Steigeisen”-t (mászó vasfogak?) és esetleg Eispickel-t, lásd: http://www.kletterausruestung.com/html/eisklettern-guenstig-versand.html

   Megj: A Ferdinand Mayr Weg a Weichtlklammal párhuzamosan futó könnyü vándorút, ismerem. A Fadensteig lénygesen igényesebb és mint említettem északi.

   • Wolf szerint:

    Köszi a választ! Hágóvasat most biztos nem viszünk, mert, mint írtam, feleséggel mennék, ő meg az ilyen felszereléstől már extrém sportra asszociál, és csak elmegy a kedve a dologtól. 🙂 Arról nem is beszélve, hogy én sem használtam még ilyet soha… Úgy tűnik, akkor maradunk a Fadenwegnel, már ha egyáltalán lesz olyan szépidős nap, hogy elinduljunk. Remélem, lesz!

 2. Sztefanó szerint:

  Steigeisen = hágóvas, jó tudni. A hétvége szépnek igérkezik, remélem szerencsével jártok. Talán a Fadenstieg is jól járható lesz. Ajánlanám túra elötti megtekinteni a Schneebergen telepített webkamerákat: Webcams Schneebergland; Fischerhütte és Losenheim (http://www.bergfex.at/sommer/niederoesterreich/#/sommer/schneebergland/wetter/)

 3. Wolf szerint:

  Jaja, hágóvas, bár én is még csak hírből ismerem… A webkamerákat ismerem, szoktam is nézni őket, nem is csak az időjárás miatt, hanem csak úgy élvezetből is. 🙂

 4. Judit szerint:

  Kedves Sztefano!
  Érdeklődnék, hogy a térképeden a “Weg” mellett jelölt út, ami a “házikótól” (sajnos nem tudom kiolvasni a hütte nevét) a Fischerhüttéig tart, véleményed szerint járható-e? Egy hete feljutottunk a feléig, de jöttek a viharfelhők, és jobbnak láttunk visszafordulni, ráadásul nem tudtuk, mi vár ránk az út további részén. Út közben piros-zöld útjelzéseket láttunk, de térképen ezt már sehol nem találtuk. A Tiéden, mintha ez az út lenne ábrázolva. Előre is köszönöm a választ!

  Üdvözlettel: Judit

  • Sztefanó szerint:

   Szia Judit, igen az egy jól járható közkedvelt út a Wurzengrabenban. A házikó neve Heinrich Krempel Hütte. A Wurzengrabenon át az idén ereszkedtem lefelé, képek és riport itt található “https://sztefano.wordpress.com/2013/06/14/nyomkeresos-kondciteszt-a-klosterwappenra/”

   • Judit szerint:

    Nagyon köszönöm a segítséget! A hét végén állítólag jó idő lesz odafent, megpróbáljuk.

 5. Sztefanó szerint:

  …szívesen máskor is. Igen a hétvége szépnek ígérkezik. Beszámolhatsz esetleg mit láttatok, emilem a “Rólam” oldal legvégén.

 6. Johnny szerint:

  Szia Sztefanó! Kislányommal (9 éves) szeretnénk felmenni májusban a Schneeberg-re. Én a Fadensteig úton jártam egyszer oda-vissza, annak a “fizikai felkészültségével” rendelkezünk maximum. Létezik ahhoz képest hasonló, vagy egyszerűbb út? Autóval mennénk Magyarországról, a hegyhez az érkezést 7 óra körül tervezzük, olyan utat keresek, ami biztonsággal megjárható oda-vissza. A Ferdinand-Mayr-Weg-et említették még, leírást találtam róla, hogy a szurdokkal párhuzamosan fut. Azon a hegytető (Klosterwappen) úgy látom a Garmin tervezőn, hogy 7km körül van a parkolótól. Esetleg van még hasonló “könnyű” útvonal? Köszönöm szépen a válaszod!

  • Sztefanó szerint:

   Valamennyi Schneebergre vezetö turistaút itt van nálam összefoglalava (lehet mazsolázni): https://sztefano.com/outdoor-tajegysegek-szerint/also-ausztria-niederosterreich/schneebergland/
   Annyit kell tudni, hogy a Höllental van a legmélyebben, és tehát onnan 1600 m szintemelkedést kell legyürni (Weichtalklammon át illetve Ferdinand Mayr-Weg). Losenheimböl, mivel magasabban fekszik 1300 m a szintemelkedés a csúcsig.

   • Fadenweg szerint:

    Szia Sztefanó! Abban kérhetem esetleg a segítséged, tanácsod, hogy már megvan a tervezett időpontunk, május 28. Útvonalnak a Fadensteig-et választottuk ki, de közben az jutott eszembe, hogy a hóolvadás mennyiben érinti a túrautakat? Webkamerán láttam van ahol van hó, vagy ahonnan már hómentes. Játható lehet május végén, vagy igényel valami különösebb előkészületet? Júliusban a már füves felső rész száraz volt, de volt egy-két hófolt, nem tudom mennyire sáros, vagy latyakos ebben az időszakban, vagy mennyi csapadék esett az elmúlt hónapokban. Köszönöm segítséged!

    • Sztefanó szerint:

     A webkamerák sajnos nem mindig tükrözik az utak járhatóságát. A Fadensteig május végére felszabadulhat a jég fogságából. Már amennyiben előzőleg heteken át (7×24) plusz fokok vannak. Latyak ott nem téma, mert sziklavilág, legfeljebb az Edelweißhütteig vezetö részen. Mi éppen tegnapelőtt jártunk ott, még elég sok a jég. Most a héten ismét lehűlés jön, havazással. Visszanéztem a feljegyzéseimet, májusban még soha nem jártam a Fadensteigen. Érdekes.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s