Bürgeralm Klettersteig, egy valódi “D”


 

Még rövidre szabott szabadságom ideje alatt ki akartam próbálni egy vérbeli D típusú Klettersteiget. Miután a Wildenauert sikerült tartalékfeleslegekkel legyűröm, kíváncsivá DSCN5899tett, vajon meddig juthatok még el. A Bürgeralm jó jelöltnek bizonyult, mert probléma esetén, több ponton ki lehet szállni a buliból. A beszámolók a Bürgeralm Arena szakaszát egyértelműen kemény D-nek minősítik, és az útvonal többi része is bővelkedik hasonlóan igényes szakaszokban. Tudnivaló, hogy az Aréna rendes D vonala alatt fut Ausztria legnehezebb F kategóriájú vasalt útja. Természetesen álmomban sem gondoltam, hogy az oda vezető leágazásba tévedjek, elég volt nekem átizmozni magam a normál vonalon is.

Pénteken az Aflenz Kurort körüli völgyben ugyan még sűrű köd gomolygott, de a Bürgeralmon tökéletes verőfény örvendeztetett meg. A fenti parkolóba 9€ vám fejében lehet eljutni. Az utat vigyázó sorompó egy speciális érme bedobásával nyílik, melyet a közeli vendéglőben lehet megvásárolni. Az árban 4€ utalvány is van, melyet fenn a Bürgeralm bizonyos fogadóiban elfogadnak.

Bürgeralm2

A beszállót könnyű megtalálni, mert minden kereszteződésben tábla jelzi a helyes irányt. Az ösvény kezdete (lásd képen jelölve; beszállás a bal oldalon) így eső után még kicsit nedves, csöpögős és csúszós volt, de néhány lépés után kiértem a napsütötte déli oldalra és száraz sziklafalon tornázhattam magam előre. Az egyes sziklafalakat összekötő sáros erdei út viszont továbbra is gondot okozott, mert a latyak beleette magát a bakancsom talpába és hiába tisztogattam, veregettem ki az agyagot a beszállások előtt, kétszer is sikerült megcsúsztam a falon. Ez elég kellemetlen volt, de nem kritikus.

DSCN5905Az útvonal jellege megegyezik az említett beszámolók leírásaival (pl. hegyvilág). Karizmok nélkül semmi sem megy. És ez nem csak a D szakaszra érvényes (lásd a képet, alul a gyilkos F áthajlás), hanem szinte végig az egész vonalon. Ez azért van így, mert a sziklafal kifelé hajlik, és a láb kapaszkodási pontjai szinte mindenhol beljebb vannak a kar fogódzkodóinál. Így nem csoda, ha a B/C szakaszok is nehezebbnek tűnnek a megszokottnál. Mire áttornáztam magam az Arénán, bizony ólommá váltak a karjaim. Úgy hittem viszont, hogy ezt a szakaszt legyűrve már nyert ügyem van, hiszen mindenképpen túljutottam a nehezén. Ez sajnos tévedés volt, mint később beigazolódott. A nepál híd előtt nem pihentem eleget, mely megbosszulta magát a Schlussdiagonale C/D vonalán. Kletterezésem kezdetétől számítva most először voltam kénytelen szembenézni azzal a kényes helyzettel, hogy ha még egy-két fogást csinálok, akkor mentem elfogy minden erőm. Na, mondom, lássuk, mit is kell tenni az ilyen szituban. A maradék erőmet tehát nem a minden ároni továbbjutásra használtam, hanem gyorsan becsatoltam magam a pihenő kantárba és néhány percig lógtam a mélység felett. Ez nagyon jót tett, mert így teljesen el tudtam lazulni és nyugodtan megvárhattam, hogy a karjaimba visszajöjjön az élet. Ez a mutatvány aztán olyan jól sikerült, hogy még a Gipfelwandon is felszaladtam, igaz tanulva az előzőekből, előtte egy nagyot pihentem az utolsó menekülő pont előtt.

DSCN5924Summa summarum, végre tisztában vagyok erőnlétem szabta korlátaimmal. Már nem volt olyan érzésem, mint a Pittentaler meg a Wildenauer megtétele után, amikor is az ösvények rövidségén sajnálkoztam. A különbség a Bürgeralm és az említett két Klettersteig között abban van (mindhárom D) hogy a Wildenauer csak pontszerűen, egy, legfeljebb két lépés erejéig kívánja meg a folyamatos erőkifejtést, a Pittentaler utolsó felszökő D szakasza pedig olyan rövid, hogy mire elfogyna az erőd, már fenn is vagy. A Bürgeralm viszont folyamatosan csapolja az erőrezervákat! A falon csak ritka a teljes lazításra alkalmas pont és a továbbjutás általában dinamikus, folyamatos lépések sorozatát kívánja meg. A kényszerű megállás, például átcsatoláskor, nem nyújt enyhülést, mert a stop is issza, folyamatosan szívja ki az izmokból az energiát. Ha valamiképpen le szeretnénk mérni alkalmasságunkat, akkor durván 25-30 fekvőtámasz meg 15-20 felhúzódzkodás (zsinórban) elég jó alapot ad a Bürgeralm falaihoz. Ha erre nem vagy képes, akkor jobb ha elfelejted az egészet Smile

Kategória: Sport, Story, Travel
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s