A HaHa egy D mínusz


A Hans von Haidsteig a Bergsteigen szerint a keleti Alpok legkedveltebb gyöngyszeme. Nem is lehet e vidéken igazi kletterezö, aki még nem próbálta. Kihasználva a mai ragyogó napsütést pótoltam a mulasztást.

PreinerGscheidA kora reggeli ködbe burkolódzott Preiner Gscheidet elérve első problémám a helyes útleágazás meglelése volt. Mint kiderült, az egyenlet megoldása pofonegyszerű. Nem kell felmenni az Edelweißhütte előtti parkolókig, hanem már a kanyar előtt tanácsos félreállni, mert innen indul a megfelelő gyalogút (lásd a képet). Sajnos a német nyelvű kalauzok leírása alapján szinte lehetetlen eligazodni. Az út nagyrészt jelöletlen és így kizárólag a navigációs készülékemre hagyatkozhattam, jó sikerrel. Az első útjelző táblát a célegyenes előtti kanyarban fedeztem fel, majd a Bachingerbründl forrás jéghideg, friss vizével oltva szomjamat veselkedtem neki a beszálló előtti utolsó métereknek.

Népes kis csapat fogadott a fal alatt. A vasárnap meg a jó idő együtt megtették a magukét. Így a mászás is komótosra sikeredett. Semmi felfelé vágtázás. Türelmesen meg kell várni, hogy legalább két vagy három biztosítási pontra távolodjon el az előtted haladó. Ellenkező esetben ha zuhanna, könnyen magával sodorhat.

Az olvasottak alapján valami egészen kemény ferratát vártam és lelkileg fel voltam rá készülve, hogy eddigi ténykedésem legigényesebb kalandjába vágok bele. Ha négy HaHaidsetigtényezőt veszek összehasonlítási alapul, akkor a Haidsteig, hírét meghazudtolva, nem viszi el mindenben a pálmát. Alább jöjjenek a mutatóim és az általam végigjárt Kelttersteigek közül az adott pont szerinti nyerő (akarom mondani a legigényesebb):

  1. kondícióFranz Scheikel (C)
  2. szellös kitettség – Hans von Haidsteig (C/D)
  3. karizmok erejeBürgeralm (D)
  4. technika – Bürgeralm (D) és Hans von Haidsteig (C/D)

Különösen a harmadik pontban veri a Bürgeralm az összes többit. A Haidsteig ebből a szempontból nem kifejezetten igényel fanyüvő termetet. Így vagy úgy, a HaHa egy rendkívül változatos, érdekes és látványos vállalkozás, mely inkább C/D és a D nehézségi fok csak egy nagy mínusszal jogos.

DSCN5977Még lenne egy apró figyelmeztetésem. A Fekete Madonnát elérve sokan úgy gondolják túl vannak a nehezén. Ez ugyan igaz, de ha az út további részét valaki netán diétás vándorlásnak képzeli, az nagyban téved. A falrajzon feltüntetett B nehézség erősen alulértékelt, és nézetem szerint helyenként határozottan inkább B/C. Nem is beszélve arról a biztosítás nélküli mászásról, mely a Fekete Madonna és az út felső szakaszán ismét meglelhető drótkötél között terül el. Esős, csúszós viszonyok esetén ez a Klettersteig nem vállható. GPS nyomvonalam a szokásos helyen letölthető.

Kategória: Hobbies, Sport, Story
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s