Sebeket nyalogatva


A túlpörgést és a túlhevülést valószínűleg néha fékezni kényszerül a psziché, például egy jó kis hörghuruttal. Szombaton megtapasztalhattam milyen egy kezdődő torokgyulladás tüneteivel a szó szoros értelmében a falra mászni. A ragyogó őszi idővel szinkronban, tanítványommal egy haladó tréninget terveztünk a Hochkaron (Heli-Kraft Kletterseig).

Pénteken este már nagy dilemmában voltam, mert éreztem, mint tör rám tövestől az égi áldás és a döntést (menni vagy nem menni) elodáztam reggelre. Szombaton aztán jó korán felkeltem, hogy nyugodtan tisztába jöhessek hogylétemmel és dönthessek. Először is a sérüléseket és a horzsolások gyógyulásának az ütemét szemrevételeztem. A könyökömön a HTL ütötte seb már jól nézett ki. A jobb sípcsontomon viszont az éjszakai borogatás hatása nem nagyon látszott meg. A boka fölött továbbra is jól kivehetően díszelgett az aggasztó duzzanat. Ez csak érintésre fájdalmas, a járásban és a mászásban nem gátol. Viszont rémes volt rágondolni, hogy a Strohlin és a HTL-en előrepreparált alsó lábszáram ismét összeszed egy újabb koccanást a sziklával. Ezt úgy gondoltam kivédeni, hogy extra vastag duplaréteg téli térdzoknit húztam a sípcsontomra és a vastagabb anyagból szőtt nadrágomba bújtam. Egy focistáknak való sípcsontvédő lett volna optimális megoldás.

DSCN6246Ezután analizáltam a rekedtségemet, az orrom folyását és a garatom pirosságát Ááááá…. Az összegyűjtött pontszámok alapján kijött, hogy indulhatunk. Persze legalább 20% rabatt bejött azon a címen, hogy Cirminek semmiképpen sem szerettem volna csalódást okozni, hiszen már számolta a perceket szombatig és egyébként is ilyen remek őszi időben nehéz tétlen maradni és nem kimenni a szabadba.

Érdekes volt megfigyelnem, hogy milyen pompásan éreztem magam a Heli-Kraft drótkötél -labirintusában. Már-már azt hittem, a szervezetem gyorsan és végérvényesen legyőzte a támadó kórt, mert legfeljebb két-három erőtlen köhintés formájában adott életjelet magáról. Meglehet, hogy ez tán csak az adrenalin hatása lehetett, mert amint kibukkantunk a csúcskeresztnél valami szokatlanul nagy levertség telepedett rám. Szépen lebandukoltunk a parkolóba, miközben szinte tapintható volt, hogyan fonja körém szálanként a hálóját a hurut.

Mire hazaértünk, túlvilági állapotban kerültem. A fülem bedugult és egyfajta öblögetésre emlékeztető háttérzörejen át jutottak el hozzám a külvilág tmpított hangjai (középfülgyulladás?). A torkom lángolt, a köhögés fullasztott, a fejem meg akkorára nőtt nagy hirtelen, mint egy görögdinnye. Annyi erőm maradt még mielőtt ágyba dőltem, hogy lemondjam a mára tervezett ünnepségen való részvételt (ezúton is ezer bocsánat). Ma kvázi delíriumban nyomtam az ágyat. Mostanra kikászálódtam egy kicsit ülni, hogy szipogva, krákogva, megírjam ezt az élménybeszámolót. Az interneten át, remélem nem fertőzök meg senkit.

DSCN6231A tanítványom lassan iagazi hegymászó partnerré cseperedik. Remekelt a falon. Részleteiben már nem is emlékeztem rá, hogy ezen a hivatalosan “csak” C-re ertékelt falon, legalább féltucatnyi egészen kemény olyan felszökés és traverz van, mely nem kis leleményességet, erőt és pszichikai kihívást jelent még a tapasztaltabbaknak is. Végül is úgy gondolom, a fokozatosság elvére épülő fejlődés receptje minden tekintetben beválik. A tanulónak örömet okoz a képességeihez jól megválasztott, egyre igényesebb akadályok önerőből való legyőzése. Sajnos vannak ellentétes tapasztalataim is, amikor csoportok felelőtlenül, felkészületlenül, saját és mások testi épséget veszélyeztetve úgy indulnak útnak, mintha csak korzózásról lenne szó a főutca napsütötte kövein.

Kategória: Health, Hobbies, Sport, Story | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s