Stílszerű szezonnyitó


A szaharai eredetű áprilisi hirtelennyár úgy tűnik végleg berekesztette a téli szezont és lendületes iramban meghirdette a nyári túrázások kezdetét. Az Alpokban ugyan még 1600 méter felett hó van, de a Hohe Wand a maga 900-1000 méteres vonulatával elkülönül a zordon zónától. Úgy gondoltam tehát a via-ferratázást itt azonnal el is lehet kezdeni. imageVálasztásom a HTL Steigre esette. Készültem a találkozásunkra. Tavaly ősszel már kétszer is tiszteletemet tettem a HTL-en, de még egyszer sem mentem végig rajta folyamatosan, legalulról a legtetejéig. Hát most eljött az ideje. A kletterezö hegyi bakancs helyett rendes sziklamászó cipőben (La Sportiva Mythos) veselkedtem neki. Vettem magamnak egy ilyet, de nem a HTL kedvéért, hanem mert éppen egy tanfolyamra járok. Úgy gondoltam, ideje tanulni valamit az igazi profiktól is. Innen tehát a cipőváltás ötlete. A HTL egyébként is egy nagyon gyéren vasalt út. A vasalása gyakorlatilag csak a kifeszített drótkötélre szorítkozik, a sziklakontakt tehát garantált.

Nem sokkal 9 óra előtt érkezem a Sonnenuhr parkolóba, ahol már javában gyülekeznek a hegy szerelmesei. Könnyű tornacipőben indulok a Wandfussteig felé, a sziklamászó csuka a hátizsákomban szunnyad, abban ugyanis lehetetlen gyalogolni. Tombol a rügyfakasztó napsütés, miközben lágy szellő teszi elviselhetővé a kora reggeli meleget. A beszállóhoz érkezve elégedetten konstatálom, hogy egyedül vagyok, és a falban sem remeg senki ég és föld között. Lentről mustrálgatva a frappáns kis E áthajlást a sziklafalon, bevallom, kissé görcsbe rándul a gyomrom, mint ama diáknak, akit a szigorú matektanár éppen kihív a táblához. Tanító bácsi én készültem! Most nem részletezem, hogy miként, bár bizonyos körülményeket már megszellőztettem.

Szóval belebújok a mászó csukába, felveszem a „gladiátorszerelést” és rendre, tétovázás nélkül nekiveselkedtem. Épp az áthajláson tornázom át magam, mikor egy trió érkezik a fal alá. Szerencsére később sem érnek utol. Egyszóval megy rendesen a „spikkezés”. A fal tépi, szaggatja, szívja és szopta ki belőlem az erőt, a nap meg vigyorog amint patakokban csurog rólam a verejték. De mivel most betyárosan készültem (már mondtam ugye), a beülőbe sem kell magam sehol beakasztani, pihenni. A tanfolyamon gyakoroltaknak köszönhetően meglátom azokat a szakaszokat is, melyek alkalmasak rendes sziklamászásra. Ezeken a helyeken teljesen vagy részben el lehet engedni a drótkötelet és jó fogást lehet tapintani a sziklán (a biztosítás rendre becsatolva). A mászó cipő is inkább válik előnyömre, viszont akadtak olyan szakaszok, ahol rovátkás profilú talp tán jobb tapadást biztosított volna, bár ebben nem vagyok biztos. Két alkalommal ugyanis meg-megcsúszom egy-egy kikoptatott falrészen, de ezt sikerül jól és a legkisebb zavar nélkül kompenzálnom.

A teljes útvonalat kb. 1 óra 40 perc alatt tettem meg egy-egy szomjoltással egybekötött pihenővel a három közbülső platformon. Az elmúlt próbálkozásokkal ellentétben most nem csókolództam magam kékre, lilára a sziklán és a sípcsontom sem bánta a sztorit. Az optimális lábbeli valószínűleg a ferratás hegyi bakancs és a sziklamászó cipő közötti hibrid formáció lehet. Már láttam ilyeneket, csak az a kérdés, hogy a HTL-n kívül még hol lehetne hasznukat venni?

Megérkezve a tetőre mindjárt ledobtam magamról gönceimet és elterültem a mezőn. Legalább egy fél órán át süttettem magam a simogató napsugarakkal és egyszerűen csak élveztem a kilátást és örültem az élet pompázatos gyönyörűségének. Néha egy-egy sárkányrepülő árnyéka suhant át felettem. Rengetegen bontottak aznap égi vitorlát. Figyeltem a technikájukat, miként szállnak alá, majd egy ügyes fordulattal kihasználva a Hohe Wand tövéből felszálló meleg légáramlatokat, spirálformában újabb magasságokba lendítik magukat. Napenergiával hajtott körforgás. Mindaddig működik, addig lehet az égen libegni, amíg süt a nap.

Kategória: Hobbies, Sport, Story
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s