Pittentaler, a kicsit csípős-paprikás


Hans von Haidsteigeken és Eisenerzek D-jén edződött hadfik számára a Pittentaler Klettersteig, semmi meglepőt nem kínálhat. Egy kicsit gyakorolni jó, megmozgatni az ülömunkában satnyuló izmokat. Szárnybontogató kezdőknek pedig egyenesen roppant érdekes kihívás. Olyanokra gondolok, akik néhány furfangos C-vel már szépen elboldogultak és most valami felfokozott izgalomra vágynak (például mint jelentéktelenségem egy évvel ezelőtt). Nos, a Pittentaler minden bizonnyal ki fogja elégíteni ilyen irányú vágyaikat. Az elővigyázatosság mindennél fontosabb! Aki kételkedik önmaga képességeiben, semmiképpen sem vághat neki egyedül. Egy tapasztalt társ elengedhetetlen. A kaland, illetve annak kimenetele egyértelműen meg tudja válaszolni a merész vállalkozók kérdéseit abban a tekintetben, hogy adottságaik és képességeik lehetővé teszik-e a feljebblépést a C kategóriából (nehéz) a D-be (nagyon nehéz).

image

Különös odafigyelést kíván a vaslétráról való felszökés a sziklafalra. A hegyvilág.hu egyenesen C/D-ben szabja meg e szakasz csípősségét (lásd a falrajzot). Itt esetenként mindjárt elakadhat a tudomány, mert a fal olyat kíván a jelöltektől, mellyel ez idáig még nem találkoztak. A technikában jártasabbak bizonyára meg fogják lelni azokat a réseket és kiugrásokat, melyek segítségével gyorsan feljebbtornázhatják magukat. Fanyüvő jelöltek megfelelően fejlett karizmokkal a drótkötélbe kapaszkodva tudják ugyanazt megtenni.

A Steig további, középső része nem nyújt extra izgalmakat, az utolsó D-ben megszabott meredek felszökésig. Itt újabb komoly vizsga előtt állnak a kevésbé tapasztaltak és bizony szerényebb fizikummal megáldottak könnyen akár kilátástalan helyzetbe is kerülhetnek.

Aki folyamatos, lendületes mászással, nagyobb gondok nélkül érkezik meg a Türkensturz csúcskeresztjéhez, az megváltotta a jegyét a “nagyon nehéz” fajsúlyú Klettersteigek kategóriájába. Aki többször is elakad, hosszú percekre gondolkodásra és erőgyűjtésre kényszerült, mindaddig mondjon le a továbblépésről, amíg a Pittentaler Klettersteiget nem teljesíti egy szuszra. Úgymond a viszont látásra ugyanitt, mindaddig, amíg csak kell…

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Sport | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s