Napot tankoltam, jeges szelet arattam (Hohe Veitsch 1981m)


A közeli kétezres és “majdnem” kétezres hegycsúcsok gyűjteményéből (Klosterwappen 2076m, Kaiserstein 2061m, Heukuppe 2007m, Windberg 1903m) még hiányzott a Hohe Veitsch (1981m) mely jellegében ikertestvére a Schneeberg, Rax és a Schneealpe platóinak, csak valamivel kisebb kiterjedésű. Igaz, túráim célja nem okvetlenül csúcsgyűjtés. Különösen igaz ez a Klettersteigekre, ahol egy-egy orom elérése inkább csak a hab a tortán.

A Hohe Veitschre napot tankolni indultam. Eközben nem várt, különösen éles kontrasztokkal határolt szélsőségekre leltem. Az út sűrű fenyőerdőben kezdődik, majd átlépve az erdőhatárt törpefenyős hegyi környezeten át kopár, füves platóra visz fel. Most azonban nem ezekre a nyilvánvaló arculatváltásokra gondoltam. A tegnapi túra esetében még ráadásként évszakok éles határmezsgyéit is volt szerencsém átszelni.

HoheWeitsch
Nyomvonalam
HoheWeitsch_3D
…és plasztikusan  ábrázolva

Lenn, Niederalp községben sincs éppen nyárias meleg (7:45). Amolyan tipikusan csendes, borongós, szomorúan párás az uralkodó őszi idő. A Hohe Veitsch északi árkába ágyazott ösvényen (Rodel) egyre jobban nekihevülve araszolgatok felfelé (8:45). A kulcsnak számító szorosba egy vaslétrával és kötelekkel biztosított minikletter van beágyazva, amit a rendes turistaút piros jelzése jobbra kanyarogva kerül meg.

Ezután, 1600 m tengerszint felett a táj mintegy varázsütésre vált az őszből a télbe (9:30). A steril csendet, melyet korábban csak szívem dobogása töltött ki, a továbbiakban a mindenütt jelenlévő vékony fagyos hórétegen csikorduló lépések zaja tarkít.

Később, kilépve a hegygerinc árnyékából, a ragyogó napsütés mellé a süvöltő délnyugati szél jéghideg nyaklevese társul. Az út további része eljegesedett ösvényen és az elmúlt napok havazásaira emlékeztető terjedelmes hóátfúvásokon át vezet. Kabát, sapka, kesztyű kerül elő a batyuból.

A csúcson szinte szaggat a szél (10:45). Jólesik alábbszállni a hegy szélárnyékában lévő ösvényen, mely a Franz von Meran grófról elnevezett menedékházhoz vezet (novemberben zárva). A menedékház napsütötte teraszán elemózsiázom a magammal hozottból (11:00). A mintegy negyedórás pihenő után megkezdem a visszafelé vezető útszakaszt, mely a Großer Wildkamm nyugati árkában vezet (11:15). Elvileg megmásznám magát a Wildkamm taréját is, de elbizonytalanít a csúcson tapasztalt széllökések hevessége és a feltételezhetően eljegesedett északi leszálló (a gerinc túloldalán). Az elkövetkező nyári időszakban majd újra jövök.

A fagyos télből leérkezem a napsütéses langymeleg őszbe (12:30). A Sohlenalmig kellemes erdei séta következik. Útközben egy négytagú siheder csapatot segítek ki néhány sarok tapasszal. Az egyikük lábát cudarul feltörte a bakancs. Bár a tapasz jó, kétlem, hogy a fiú aznap feljutott a csúcsra. Sok minden más mellett mindig van nálam ilyesmi, bár igazából nincs is rá szükségem.

Az almon túl (13:00) némi nyomolvasásra szorulok, mert a pirossal jelzett turistaút eléggé elhanyagolt. Niederalpl község felé keleti irányban indulva könnyen tévútra lehet jutni, mert egy jól kivehető, de hamis erdei út kínáltatja magát megtévesztésből. A helyes turistaút viszont emez alatt halad. Egy öreg és könnyen figyelmen kívül hagyott tábla útmutatása szerint az útról jobbra kell leereszkedni a domboldalon. A megviselt útjelző táblának tán sokan joggal nem hisznek, mert amerre mutat, nincs semmiféle láthatóan kitaposott csapás. A kulcsfontosságú letérőt meglelve már elég jól lehet követni a helyenként egészen szűkre benőtt turistautat. Visszérkzés a kiindulóponthoz 14:15-kor.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Sport, Story | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s