Hochkar, síelés és bukfenc


Miután kibántam magam a Stuchleck esőáztatta, csillagos ég kőkeményre fagyasztotta,  jeges műhavából, vasárnap a Hochkarra utaztam, és nem hiába. A másfél méteres hóréteg tetején a fagyban hangosan csikorgó remek porhó fogadott. Rövidke sí-karrierem során ilyen csodát még nem tapasztaltam.

Csak gyengéd, friss szellő lengedezett. A vékony fátyolfelhők mögött delelőjére igyekvő nap sejtelmes fénybe burkolta a csillogó pompába öltözött hegyeket. Vastag jégkristály páncélja mögött csak sejteni lehetett a már jól ismert Heli-Kraft Klettersteig kiszállójánál felállított keresztet. A szomszédos Gesäuse Nemzeti Park tisztán kivehető hegyvonulatai tették a káprázatot teljessé. Csak azt sajnáltam, hogy nem vittem magammal fényképezőt, tudniillik az előrejelzés szerint csendes, de borongós időre számítottam.

hochkar

A látvány miatt külön említést érdemel a Draxlerloch felől a csúcsra törő üzemen kívül helyezett felvonó kétes sorsa. Otthon tanulmányozgatva a helyszínt, nem értettem miért nem működik. Aztán a Geischlägerre feléreve és a szemközti hegygerinc (Scheineck) alján fagyos álomba szenderült kötélpályát megpillantva, azonnal megértettem az okát. A játékszer pálcikáknak tűnő pillérek fölé vészjóslóan emelkednek a Scheineck meredek, lavinaveszélyes lejtői. Nem is értem, hogyan és minek építették oda.

Hasznos gyakorlati tapasztalat, hogy megtudhattam, a síkötésem jól be van állítva. Nem vagyok egy kifejezett freerájder és vélhetően már nem is leszek. Ennek ellenére (már) meredek lejtőkön is lemerészkedem. Egy ilyen ereszkedés során sikerült egy szépet buknom, ami a síléc automatikus kioldásához vezetett. Miközben a tehetetlenségi nyomaték folytán még csúsztam lefelé egy darabig, első gondolatom épségemmel kapcsolatos volt. A kérdés tisztázása érdekében fel is pattantam, amint lehetett, majd az elvesztett léc után néztem. A keresett portéka rendre ott maradt lefékezve az esemény vélhető helyszínén, jó néhány méterrel felettem. Egy utánam érkező síelő aztán volt olyan kedves és lehozta. A továbbiakban aztán visszafogottabban száguldoztam.

Kategória: Sport, Story | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s