Drena, Ferrata Torrente Sallagoni


A Sarca patak völgyében, Riva del Gardától északra, a várostól legfeljebb 20 percnyi autóútra csordogál a Sarca felé egy vadromantikus szurdok mélyén a Sallagoni patak. A szurdok részben visszahajló falai adnak otthont egy rövid, de annál élvezetesebb C kategóriás sport Klettersteignek. A Droból Drena felé vezető országút jobb oldalán, közvetlenül egy sportpálya után található parkolóból legfeljebb 10 perc alatt el lehet érni a szurdok bejáratát. Híven a bevált tradíciónkhoz, már hajnali 6:00 órakor elérjük célunkat. Kellemesen dideregtető a hűvösség, mely a szűk hasadékban fogad. A hangosan csobogó patak és a sziklafalak szülte félhomály elvarázsol, egy korábban még valószerűtlennek tűnő világba kísérnek.

 Sallagoni_2D  Sallagoni_3D

 SallagoniProfil

Nyomvonalam letölthető. A táv cirka 2.5 km, 210m szintemelkedés, bruttó 02:00 óra.

A mászás változatos és érdekes, igényli az odafigyelést, de sehol sem nehéz. Jelentősebb karizmok nélkül is könnyen végigtraverzálhatja az áthajlásokat a már némi tapasztalattal rendelkező ferratázó. A szurdok legszűkebb pontján a vonalvezetés vált az átellenes falra, ami egy szakadék feletti átlépést tesz szükségessé. Hamarosan a hasadék végéhez ér a drótkötél és leszállunk a patak medrébe. Itt egyben kiszélesedik a szurdok és egy mély völgyet formál. Nagyobb sziklákra lépkedve száraz lábbal el lehet érni bal partot, mely az első drótkötél hídhoz vezet.

A híd után gyaloglás következik a jobb parton egészen egy más, de jóval kisebb sziklahasadékig. Közben felderítés céljából át lehet ruccanni a patak bal partjára, ahol egy zsákutcában végződő drótköteles szakasz bizonytalanít. A rendes útvonal az említett hasadék után vált vissza a patakon átgázolva bal partra, hogy egy valódi pikáns kis B/C  felszökéssel érkezzen el a második háromszálas drótkötél hídhoz. A jobb partszakaszra átérkezve gyakorlatilag vége a drótkötéllel biztosított mászásnak.

Egy mélyebben fekvő fahídon a bal partra átbandukolva lehet elhagyni a völgyet. A jobb parton ugyan még folytatódik a Klettersteig, de immár csak vaskapcsokkal, drótkötél biztosítás nélkül. A szakirodalom (Rother Klettersteigführer, Dolomiten – Brenta – Gardasee) nem ajánlja, mert mint írja, egy víztisztító állomás bűze és a feltehetően onnan származó szennyeződés miatt.

Mi is távozunk az említett fahídon át majd egy meredek ösvényen Drena vára (Castello) tövébe érünk fel. A várat megkerüljük és a táblák útmutatása szerint megkezdjük az alig félórás ereszkedést Dro irányában.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Sport, Story, Travel | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s