Lackenhof–Ötscher


A tegnapi vasárnap ugyan nem kecsegtetett sok napfénnyel, de síelésre azért még alkalmasnak tűnt. Az inkább gyenge, mint mérsékelt széljárás valószínűsége különösen kedvezően hatott ránk. Merre, hova induljunk tehát? A web kamerák képei szerint, Stuhleck, az előző szombaton szinte fuldokolt a rengeteg látogatótól. Akár 20-30 perces sorbaállást is be kell kalkulálnia annak, ide indul. El is vetettük rögvest az ötletet, és alternatívák után kutattunk.

A Hochkar messze van és viszonylagos magas fekvése miatt, felhős idő esetén megeshet, hogy az egész síterep ködbe borul. Itt jön a képbe Lackenhof. Télies pompájában még eddig nem volt szerencsénk megismerkedni az Ötscher-vidékkel. Kiértékelve a web kamerák szombati képeit, arra a megállapításra jutottunk, hogy ott negyed annyi nép sem tolong. Nosza háztűznézzünk Ötscherlandba.

image

Kora reggel az A1-en autózva örömteli meglepetéssel nyugtázzuk a még távoli Ötscher hófedte látványát, ami tiszta időre utal. A magasan úszó zárt felhőrétegnek, mely teljesen leárnyékolja a napot, nincs jelentősége, már ami egy jó síelés kimenetelét illeti.

Lackenhof egy viszonylag kicsiny síterep a maga előnyeivel és hátrányaival. Előnye az említett tömegnyomor teljes hiánya. A síliftre vasárnap és iskolai szünidő ellenére sem kellett egyetlen egyszer sem várakoznunk. Előny a sípályák viszonylagos hossza és a az áthidalt szintemelkedés (800 és 1400m tengerszint között = 600m szintemelkedéssel). Ellenpélda a Hochkar, ahol az inkább kurtafarkincányi pályák dominálnak (1400 és 1700m között = átlagosan 300m szintemelkedés).

A hátrányok szubjektív jellegűek. Szerintem itt leginkább a nagyon kezdők és nagyon nagy vagányok találják meg a számításaikat. Ez az utóbbiakra különösen érvényes, lévén hogy a síterep nagy része fekete. Sajnos egészen kellemetlen kombináció, ha a fekete ráadásul jeges-kérges is, mint ott jártunkkor. Próbálkoztunk ugyan az ilyen pályán is lecsordogálni, de számomra az efféle mutatvány nem nyújt különösebb élvezetet. A sítalpak éle szinte kicsorbul.

P1140489
Cirmi a 7-es pálya alsó részén

A jégpáncél burkolat elsődleges oka, hogy az évadot csak masszív hóágyúzással indították be, melyre jött pár nap olvadás. Nem csoda, ha antarktiszi viszonyok nemesedtek a Kleiner Ötscher lejtőin.

Persze meglehet, hogy most el vagyok kényeztetve az alpendorfi optimális síterepektől. Másfelől meg biztos vagyok benne, hogy 30-40 centi friss hóréteg jelentősen javíthatna a jegesedettségen (péntekre a meteorológia még többel is számol – majd meglátjuk).

Summa-summarum Lackenhof megmarad jó kis alternatívának az erőteljesen frekventált Bécs-környéki síterepek mellett. Különösen kiadós hó termés esetén nyújthat kifogástalan élményt egy magamfajta haladó (de még itt-ott bizonytalankodó) síelőnek.

P1140492
… én ugyanott (de felülről nézve)

Kategória: Hobbies, Skiing, Sport | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s