A kánikulai útvonal, Gaißloch és Gustav Jahn Steig


Vasárnapra rekordgyanús 36 C0 fokot jósolt az előrejelzés. Egyáltalán lehet, vagy érdemes ilyenkor túrázni? Igen, de nem mindegy, hogy merre, hova. A déli irányba tekintő lejtőket és falakat jobb elkerülni. Egyes árynékos, északnak nyíló völgyek, mint a Großes Höllental, viszont kifejezetten alkalmasak a becserkészésre.

Amikor reggel 6:45-kor kiszállok a Schwarza völgyében, a hőségből, szerencsére, semmit sem lehet tapasztalni. Hűvös, 14 C0 fokos szellő borzol libabőrösre. Még egy plusz réteg ruhaneműt is elbírok, melytől csak a Schönbrunner-Steigen elhelyezett magas vaslétra végében válok meg.

 Gaissloch_2D  Gaissloch_3D
 GaisslochProfile

A táv (Großes Höllental, Schönbrunnersteig, Gaißloch, Gustav Jahn Steig, Alpenverinssteig, Ottohaus, Wachthüttelkamm, Höllental) cirka 11.5 km, 1150 m szintemelkedés és bruttó 6:10 óra.

Célom a Großes Höllental legvégében lévő Gaißloch. Az út legeleje teljesen sima, később enyhén emelkedik, majd egyre meredekebbé válik. Jobbról elhagyom a Hoyossteig, majd balról a Teufelbadstube, később pedig az Alpenvereinsteig felé vezető leágazásokat. Egy kiszáradt patakmedret keresztezek és egy iszonyúan meredek kaptatón találom magam.

Egy és egynegyed óra alatt érem el a Gaißloch kb. 1200 méteren fekvő beszállóját, ami mintegy 700m szintemelkedéssel jár. Ennek megfelelően tajtékzom és kapkodom a levegőt. Amint kifújom magam, a loncsra izzadt cuccaimban végigfut rajtam egy kellemes didergés, a rendes kánikulából tehát még most sem érzékelek sokat.

Az igaz ugyan, hogy “csak” egy B ferratáról van szó, de jellegét tekintve ajánlatosnak tartom az önbiztosítás használatát. Az ösvény ugyanis többnyire miniatűr vízesések áztatta nedves, csúszós, nyálkás sziklákon, sikamlós fokú vaslétrákon vezet. A fentről permetező “eső” kifejezetten kellemes, különös ott, ahol a Steig egy szakasza kilyukad a tűző napra. Az itt bekövetkezett hirtelen hőmérsékletemelkedés csak átmeneti.

A Gaißloch egy nyeregben ér véget, mely úgyszintén sziklafalak árnyékában szendereg. Az általam követett út szalagja itt kettéválik. Ha egyenesen haladnék tovább, akkor a Wolfgang Dirnbacher-Hütte alatt érnék ki a platóra. Én a Gustav Jahn Steig felé, azaz a balra mutató elágazást választom. Maradok a sisak, kantár és beülő használatánál. Különösen, hogy látom, mint cikáznak “kődobáló” zergék a meredek falon, pont a drótkötéllel jelzett útvonal felett.

A jócskán kitett Gustav Jahn Steig is túlnyomórészt árnyékban vezet. Technikailag ártalmatlan, de a szellős panoráma vetekszik akár a Haidsteig kulisszáival is. A napos részek már-már kellemesek, mert a mélyen kitárulkozó völgyből érkező hűvös fuvallatok vacogtatóak. Az alig 40 perces traverz egy gyalogútba torkollik, mely később az Alpenvereinssteiggel egyesül. Innétől kezdve tehát már a korábbról ismert útvonalon haladok. Érdekes, hogy bár kitettségben az Alpenvereinssteig sem elhanyagolható, mégsem érzem igényét a kantár használatának. Bő fél óra elteltével érek fel a Höllental kilátóba.

A Großes Höllentalban, a Schönbrunnsteigen, Gaißlochsteigen, Gustav Jahn-Steigen és Alpenvereinssteigen át vivő utam, szinte egészen pontosan 3 órába telik. 10:15-kor már az Ottohaus előtti teraszon ebédelek és élvezem a Schneebergre nyíló kilátást. A napocska kellemesen simogat. Jól érzékelhető tehát a gyakorlatban is az elmélet, miszerint, a levegő hömérséklete 100 méterenként átlagosan 1 fokkal csökken.

10:30-kor elindulok a rekord mennyiségű, 32 vaslétrát számláló Wachthüttelkammon lefelé. Az ereszkedőm két és egynegyed óráig tart. Lefelé egyre tikkasztóbb az idő. Odalenn pedig egyenesen elviselhetetlennek tűnő hőség csap arcul.

Az útvonal megválasztása tökéletesre sikeredett. Bárkinek merem ajánlani olyan hőgutás időben, amikor a Höllentálba érkezők nagy többsége inkább csak a Schwarza hideg, kristálytiszta vizében kíván felfrissülni.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Sport | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s