Antholzersee és Obersee via Staller Sattel


A Pustertalból nyíló Antholzertal (Antholzer-völgy) egyik népszerű különlegessége, hogy az Antholzer tó szintjéről indulva a Staller Sattelon át (Staller-hágó) Dél-Tirolból át lehet masírozni Kelet-Tirolban, azaz Olaszországból Ausztriába. Mi is így teszünk, bár az ötlet spontán születik. Tudniillik eredetileg csak a Steinzgeralmra tervezzük felkaptatni és az Antholzer tavat körbejárni.

 Antholzersee_2D  Antholzersee_3Da

 AntholzerseeProfile

A táv (Antholzersee, Steinzgeralm, Staller Sattel, Oberseehütte, Staller Sattel, Antholzersee-körút) cirka 12 km, 640 m szintemelkedés bruttó 6:25 órát vesz igénybe, beleértve az egyes pihenöket és az ebédet is.

Az Antholzersee északnyugati csücskében parkolunk és 9:50-kor indulunk a Steinzgeralm felé. Követjük az útjelző táblák iránymutatását. A legrövidebb, de a legmeredekebb, 7B-vel jelzett turistautat választjuk. Angika apróbb pihenésekkel tarkítja a számára szokatlanul kemény kaptatást, mégis a vártnál gyorsabban, már 10:40-kor elérjük az Almot.

Mivel még sem szomjasak, sem pedig éhesek nem vagyunk, nem huppanunk le a napsütéses teraszra pihenni, hanem terv szerint a 11-es turistaúton elindulunk lefelé. Egy patakon átívelő fahídról lépünk le, amikor jobbról tarka táblára leszünk figyelmesek. A szöveg az Obersee meglátogatásával csalogat, mégpedig a Staller hágón át. Nicsak (kép)!

P1170802

Gyorsan meghányjuk-vetjük a lehetséges szintemelkedésből (250m) és a távolságból (5km oda-vissza) adódó esetleges nehézségeket, és úgy gondoljuk, hogy a az út különösebb megpróbáltatások nélkül vállalható. 11:15-kor kezdjük meg a kaptatást a hágó felé. Utunk nagyrészt erdőben vezet, de itt-ott keresztezi a szerpentinekben szintén a hágó felé törő aszfaltutat is. Alig múlik el dél, mire már fel is érünk (2050m). A tó még vagy 400 méterre van a hágótól (illetve a határtól). Közvetlen célunk az Obersehütte 2020 méteren, valamivel a hágó szintje alatt helyezkedik el az osztrák oldalon.

Rövidke séta után 12:20-kor aztán helyet is foglalhatunk az Oberseehütte teraszán. Gyors kiszolgálásban részesülünk, de nem sietünk, mert előttünk még az egész délután. 13:10-kor aztán mégis felkerekedünk és elindulunk vissza Dél-Tirolba. 14:50-kor érünk vissza az Antholzer tóhoz. Itt úgy döntünk, hogy eredeti tervünk szerint még körbejárjuk a tavat is. Folytatjuk tehát aznapi túránkat. 15:00-t mutat az órám, amikor elindulunk a körúton. Szép nyugodt tempóban 16:10-ra érünk vissza kiindulási pontunkba.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s