Kieneck via Unterberg


Az Unterbergen  és a Kienecken már jártam, de a Gutensteini-Alpok eme két jellemző csúcsát összekötő turistaút teljes hosszát még egyben nem tettem meg. Az elmúlt napokban némi fehérség is hullott a vidékre, és háromkirályok napja szélcsendes, túrára alkalmas időt ígér.

 UnterbergKieneck_2DJPG  UnterbergKieneck_3D

 UnterbergKieneckProfile

A táv (Unterberg parkoló – Lamwegtal, Unterberg menedékház, Unterberg csúcs, Kirchwaldberg, Bettelmannkreuz, Kieneck, Bettelmannkreuz, Ramsental, Unterberg parkoló) cirka 15 km, 1080 m szintemelkedés bruttó 6:00 óra

A hó olyannyira kevés, hogy az Unterberg síterep, melynek parkolójából indulunk, a frissen hullott áldás ellenére sem tudja fogadni a síelőket. Személyes véleményem szerint néhány éven belül, sajnos ide is elér majd a feltartóztathatatlan végzet.

A völgyben ugyancsak vacogtató –7C van, de felfelé haladtunkban gyorsan áthágjuk a nulla fokos határt és ezután szinte mindvégig zsenge és kellemes plusz fokokban vándorolhatunk. Az Unterberg menedékházhoz vezető turistaúton többször is átvágunk egy-egy árválkodó sípályán, melyek lejtését és vonalvezetését érdekesnek, sőt élvezetesnek találom. Kár lenne értük.

Az Unterberg menedékházat papírforma szerint 1:30 óra alatt érjük el. Innen még cirka 20-25 perc a csúcs. A végső kaptató bizony a legjobbakat is verejtékre fakasztja. Lefelé követjük az Unterberg keleti gerincét majd az erdőbe érve, fakó sárga foltokkal jelzett ösvényen haladunk tovább mindaddig, amíg el nem érjük a hivatalosan is kijelölt turistautat.

Innentől számítva már eltévedni nem lehet. Az út hegygerincen halad. Érinti a Kirchwaldberget majd leereszkedik a Bettelmankreuzhoz, mely a Ramsental végét (vagy elejét, ki honnan nézi) is jelzi. Ha már megjártuk a Kienecket, akkor idáig kell majd visszajönnünk, mert a Ramsentalon át szeretnénk visszatérni a völgybe.

Az Unterberg-Kieneck közti szakaszt állandó le-fel tartó hullámzás jellemzi. A láncolat utolsó felszökése magára a Kiencekre vezet, ahová indulástól számítva majdnem 4 teljes óra elteltével érkezünk. A menedékház nyitva (ezt tudjuk), így tervszerűen meg is ejtjük jól megszolgált ebédünket. A kunyhóban lobog a láng, meleg van, megszáradnak izzadságtól átnedvesedett cuccaink is.

Háromnegyed óra pihenő után indulunk vissza. Alig 15 perc alatt elérjük el a már említett Bettelmannkreuz kereszteződést, majd 14:00-kor visszaérkezünk a völgybe. A Ramsentaltól számítva még majdnem fél óra kissé unalmas gyaloglás következik az aszfaltúton vissza  parkolóig.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s