Együtt könnyebb


Reinhold Messner írja egyik könyvében, hogy a hegyen, egy megbízható társsal feleződnek a nehézségek, miközben duplázódnak az együtt megélt sikerek feletti örömök. A vasárnapi túránk élő példája ennek a messneri tézisnek. Messner megállapítása kizárólag a pszichikai terhekre vonatkozik.

paul-preussA fizikai nehézségek felméréséhez és megítéléséhez a korán elhunyt osztrák hegymászó Paul Preuß szállóigévé vált szabálya ad támpontot. “Das Können ist des Dürfens Maß” == A szabad mércéje a tudom. Azaz (kevésbé találó magyarsággal), rátermettségünk és képességeink együttese szabja meg lehetőségeink határát. Preuß egy más megfogalmazásában „Bergtouren, die man unternimmt, soll man nicht gewachsen, sondern überlegen sein”, azaz ha nekivágunk a hegyeknek, akkor nem elég csupán csak felnőni a feladathoz, hanem mezőnyfölényben kell lenni.

Megjegyzés (utóirat): néhány esetben már velem is megesett, hogy amire vállalkoztam, ahhoz legfeljebb csak felnőttem, és ez olyankor elég rémültes tud lenni. Nos, mára ennyit az elméletekről.

Kategória: Hiking-Climbing | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s