Hocheck a nyengéd


A Hocheck (1037m) a Bécshez legközelebbi ezres (jó valószínüségel), nyugdíjasok és gyermekes-családok kedvelt célpontja. Az Altenmarktból induló turistaút mindvégig szelíden kanyarog a kilátóval is ellátott csúcs felé. Az út annyira jóságos, hogy akár a túrabotok is otthon maradhatnak.

 Hocheck_2D  Hocheck_3D

 HocheckProfile

A táv (Altenmarkt an der Triesting, Wieshofer-Steig, Hocheck, Kienberg, Sulzbach, Altenmarkt) 16 km, 750 m szintemelkedés bruttó 6:30 óra alatt (nettó 5:00 óra alatt megtehető)

A hétvége sajnos hidegfrontot hoz, vándorlásra, mászásra alkalmatlan idő köszönt ránk ismét. Így aztán csütörtökön még helyet adunk a ragyogó, felhőtlen kék égbolt csábításának. Angikával nekivágunk a bérceknek.

Altenmarktban a Triesting patak partján, a helyi tűzoltóság mellett parkolunk, ahonnan a pirossal jelzett turistaút indul (9:00). A kaptatás legszebb szakasza a Wiesenhofer-Steig (9:50), mely igazi romantikus egynyomos ösvény formájában visz a Mittagskogel alatt, majd egyesül a Tennenbergből induló úttal. A továbbiakban aztán végig széles erdészeti úton haladhatunk egészen a Hocheck-Schutzhausig. Kedves kis intermezzo az érdekes, szép mívű Wildenauer forrás (10:20), ahol a padokon kedvére pihenhet, aki máris megfáradt.

Egyébként arról az Alois Wildenauerról van szó, akiről a Wildenauer-Steig is a nevét kapta. A hegymászó, katolikus pap, a Hohe-Wandon számos ösvény becserkészője, Grünbach am Schneeberg községben terelgette nyáját az 1920/30-as években.

Nagyon kellemes tempóban 11:30-ra érjük el célunkat. Felmászunk még a Meyringer kilátóba és sorra azonosítjuk a Schneeberget, a Schneealpet az Ötschert és persze Araburg várát is. Ezután betérünk a menedékházba, hogy megebédeljünk. Visszafelé a Kienbergen (13:00) át egy nagyobbacska kört leírva érünk le a völgybe (15:00).

Érdemes még tán megemlíteni, hogy a képen (lejjebb) pirossal jelzett, általunk választott útvonal a végén a Triestingtal kerékpárútba torkollik, és ezen visszagyalogolni (enyhén szólva) nem túlságosan élmény dús. Érdemesebb tehát a kék nyíl szerint, a jelöletlen erdészeti úton alászállni Altenmarktba (mint azt első 2010-es látogatásom során tettem).

image

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s