Egyperces (39, Brexit 2)


Elvből (Leopold Kohr-i értelemben) támogatom a britek kiválását, mint ahogy a skótok, baszkok, katalánok és a székelyek függetlenségét is. Nem mintha Peter Cruddasra a CMC Markets vezérére felnéznék (idáig azt sem tudtam, hogy a világon van szegény), ám a Der Standard kérdéseire adott válaszai jól kifejezik azt az egészségesen szkeptikus magatartást, mely általában is hiánycikk Európa-szerte.

Érdemes elszámolni! A kisebbségi sorban élők, különös tekintettel pedig a külhoni magyarok helyzete az EU-ban nem lett jobb. Pedig nagyon bíztunk egy érdemi javulásban. Mára viszont konstatálhatjuk, hogy ezen a téren örömteli változások nincsenek. Sőt, ellenkezőleg, a többségi nemzetek durván, cinkos vigyorral használják ki azt, hogy az EU teljesen süket úgy általában is a nemzeti kisebbségek sorsát illetően. Az EU számára gyakorlatilag nem létező, légnemű, a szőnyeg alá söpörhető, bagatell problémáról van csak szó.

Miután e reményeink Brüsszel oltárán a semmivé foszlottak, erkölcsileg, magyarként nincs miért tovább erőltetni a dolgot. Az elszakadás mellett voksoló britek mellé kell állni és velük karöltve ki kell lépni ebből az emberek feje fölött politizáló klubból, mely a nemzetközi és főként a német imperializmus meghosszabbított kezeként próbálja diktálni Európa nemzetei sorsát.

image

Angolnak érzem magam, de szeretem Európát. Birtokaim vannak Franciaországban, mégsem értek egyet ezzel a Klubbal, mely Európai Uniónak hívja magát. Egyszerűen nem működik.

image

A britek egyre ingerültebbek, amikor azt látják, hogy a megkérdezésük nélkül milyen irányban fejlődik az EU. Úgy hittük egy közös piachoz csatlakoztunk, és most arra ébredünk, hogy törvényeinket, a szabályainkat, a határainkat és más, eredetileg a közvetlen fennhatóságunk alá rendelt feladatainkat is az EU ellenőrzi.

image

… annyit bizonyosan tudok mondani, hogy a britek elégedetlenek azzal, ahogyan Brüsszelből megpróbálnak minket irányítani. Még a legfelsőbb bíróságunk hatáskörét is megnyirbálták. Ráadásul olyanok próbálnak beleszólni dolgainkba, akiket nem mi választottunk meg. Ez egy nagy probléma. Elvileg természetesen az EU koncepciója jó dolog, de a kommunizmus, mint olyan is az. Ám egyik sem működik a gyakorlatban.

Kategória: Egypercesek, News and politics, The Problem of Civilization | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s