Herminensteig


Ha valaki mindenáron sziklát tapintva kíván talpától a tetejéig stílusban feljutni a Schneeberg platójára, akkor a legtöbb sziklarandevút a Felső Herminensteig ígéri. Biztosítás nélküli mászásról van szó az UIAA 1+ szintjén, a kulcspontot pedig 2-re értékelném.

 Herminensteig_2D  Herminensteig_3D

 HerminensteigProfile

A táv (Schneebergdörfl, Schneidergraben, Nördlicher Grafensteig, Herminensteig, Waxriegel, Fischerhütte, Klosterwappen, Hochschneeberg, Baumgartner, Schneebergdörfl) 17.2 km, 1470 m szintemelkedés, bruttó 7:50 óra

Kellemetlen emlékek árnya vetül óhatatlanul tegnapi kirándulásunkra, melyet ugyan már egyszer kivasaltam, de a félsz bennem munkálkodik, hogy az áldatlan izomgörcs ismét jelentkezhet. Majd elválik. Elvileg megtettem mindent annak érdekében, hogy ez már ne következzék be.

Az előrejelzés szerint délelőtt még mindenképpen stabil idő lesz, majd az est közeledtével a zivatarok valószínűsége növekszik. Hajnalban kelünk tehát hogy már 6:20-kor indulhassunk Schneebergdörflből. Az időjárás függvényében több ponton is kiszállhatunk a völgy felé. A teljes 8 órás túra magába foglalja a Klosterwappent és a Fischerhütte meglátogatását is.

Biztató, hogy a korábban még eszméletlenül meredeknek és igényesnek megélt, sziklagörgeteggel borított Schneidergraben akadályait különösebb gyötrelmek nélkül vesszük. Egy szusszanásnyi pihenő a Nördlicher Grafensteig elérése után, majd 8:00-ra már a Herminensteig felé tartó leágazásban vagyunk, ahol viszont kötelezően 5 percnyi szünetet tartunk (megisszuk Cirmi varázsitalát melytől dagad bennünk ismét az erö).

A Herminensteigen kevés kivétellel majd a tűző napon visz az út. Az ösvény élénkpirossal jól jelzett. Ha később netán nem látnál ilyen jeleket, biztos eltévedtél. Folyamatos élvezetes mászással, három óra és tíz perc után 9:30-ra elérjük a Waxriegelt. A langyos szél elég durván dobál a tetőn. A Klosterwappen szürke felhők mögé rejtőzködött. A gyorsan szálló párafoszlányok olykor a Fischerhüttet is teljes eltakarják. Választhatunk, elindulunk vissza, vagy még bevesszük a legmagasabb pontokat is. Mivel a felhők nem néznek ki különösebben veszélyesnek, az utóbbi mellett döntünk.

Jól kilépünk és rekordidő, 45 perc alatt érkezünk el a Fischerhüttehez (normál esetben egy órás menetelés). 10:15-kor tehát már a kunyhóban iszogatjuk italainkat. A vendégház még ez idő tájt gyéren látogatott, ám hamarosan a fogaskerekűvel érkező ceprek hada fogja ellepni.

11:00-kor a csúcskeresztnél vagyunk, majd megkezdjük a folyamatos ereszkedést. Cirka 12:30-kor érkezünk Baumgartner állomásba majd innen a Mieseltalon át, 14:07-kor  érkezünk vissza a kiindulópontunkba.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Sport | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s