Königschusswand-Klettersteig felújítva


A hírhedett Königschusswand (Rax) felújítás miatt hónapokig le volt zárva. Októbertől ismét bejárható, ám az új köszönő viszonyban sincs a régivel, mert minden porcikájában újratervezték és újraalkották. Nos, lássuk mit is mond a falrajz (screenshot lejjebb):

 1. A legfőbb újdonság, hogy nincs többé a sokakat elriasztó (többek között engem is) 2+ szintű, bevezető, biztosítás nélküli szikla-mászás, mert az új, teljes hosszában drótkötéllel biztosított.
 2. A második örömteli hír, hogy hosszabb lett, mert a beszállót lejjebbre helyezték.
 3. A harmadik pedig, hogy bizonyára a feszesre húzott drótkötélnek köszönhetően, D/E-re csökkent a besorolása. Ez hasonlatos a néhány éve a Blutspuron (Hohe Wand) végbement változtatásoknak, melyről annakidején beszámoltam.
 4. A negyedik megállapításom pedig úgy szól, hogy fajsúlyban a HTL-Steiggel (Hohe Wand) megegyező kategóriájú ferrata született (ujjá) a Raxon. Tehát vigyázat, a szomszédos Haid-Steignél sokkal igényesebb útvonalról van szó.

Nem is kellene tehát egyéb, mint valami jó kis száraz idő, hogy menten ki lehessen próbálni, mint tette azt a bergsteigen.com szerkesztője, Axel Jentzsch-Rabl aki nosztalgiázik, és mintha hiányolná a régit. “Jetzt ist es ein 0815 Klettersteig ohne Bezug zur alten, abenteuerlichen Steiganlage – eigentlich etwas schade.” == “Az új egy minden tekintetben teljesen normális Klettersteig lett, mely semmiben sem emlékeztet a korábbi vadregényes létesítményre – tulajdonképpen kár

image

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Königschusswand-Klettersteig felújítva bejegyzéshez

 1. Szemák Attila szerint:

  Tavaszra jól felspannolom magam és nekiveselkedek ( már ha lesz kivel ).
  Egyébként ez már a második klettersteig amit vagy bezártak, vagy átalakítottak, de előtte megcsináltuk. Hát a régi Königschuss beszállójához nem volt egyszerű eljutni és az elején a semmibe lógó drótdarab is izgalmas volt.

  Üdv. Attila

  • Sztefanó szerint:

   A Kronich-Eisenwegnek a Raxon is elkéne egy felújítás nagyon (bízom benne, hogy odáig is eljutnak). Tudniillik ott meg a nittek lógnak helyenként ki a sziklából. úgyhogy a drótot csak a harmadik vagy a negyedik szomszéd nitt tartja.

 2. Szemák Attila szerint:

  Hurrá. Tavaszra fel (sufni)tunningolom magam és nekiveselkedek, már ha lesz kivel.
  Egyébként a régi Königschuss megvolt 2007-ben, tényleg nem volt egyszerű a megközelítés és az elején a semmibe lógó drót sem volt bizalomgerjesztő.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s