Dürre Leiten és a Breite Riess


Miként lehet a Schneeberggel úgy közvetlen kapcsolatba kerülni, hogy nem másszuk meg egészen a Klostewappenig? Tudniillik nem mindenki kenyere az ilyen kalandokkal járó kitettségek élvezete, nem is beszélve az 1200+ m szintemelkedés kötelező megtételéről. Alternatívának persze ott van a Szalamandra fogaskerekű, de az ezzel járó vasárnapi tömegnyomor nem biztos, hogy a csendes túrák kedvelői szívébe tudná férkőzni magát. Nos, egy harmadik lehetőség az a túra, melynek első fele (a Dürre Leiten) egyébként is Alsó-Ausztria legszebb túrái közé tartozik.

 DürreLeiten_2DKomp  DürreLeiten_3D

 DürreleitenProfile

red A táv (Losenheim, Mamauwiese, Dürre Leiten, Edelweißhütte, Nördlicher Grafensteig, Breite Riess, Losenheim) kb. 12 km, 690 m szintemelkedés bruttó 6:00 óra alatt

9:00 óra elmúlt már néhány perccel, amikor Angikával felkerekedünk, hogy Losenheimből a lehető legrövidebb úton elérkezzünk a Mamauwiesere. A mezőn található jól ismert vendégház az idén április 20.-tól ismét megnyitotta kapuit a túrázók előtt, mivelhogy az elmúl két szezonon át menekültek voltak itt elszállásolva.

Nyugodt tempóban nem egészen egy óra alatt érkezünk tehát a Mamauwiesere, ahol betérünk egy délelőtti kávéra. Rajzolni sem lehetne szebb és jobb túraidőt. 15 perccel később folytatjuk utunk a Dürrre Leitenen át az Edelweißhütte felé. Az útvonal különlegessége, hogy csodás panoráma nyílik a Schneebergre, illetve a Dürre Leiten tetejéről (11:10) az ellenkező irányba a Mamauwiese felé. Ehhez viszont legalább 300 méter meredek szintemelkedés legyűrése szükséges.

DSC08475

11:50-kor érkezünk az Edelweißhüttehez, ahol megejtjük déli ebédszünetünket, majd 12:20-kor indulunk túránk második felére. A Nördlicher Grafensteigen tervezzük elérni a Schneeberg egyik legismertebb jellegzetességét a széles és zord Breite Riesst. Átvágunk tehát a Lahning Riessen, elhaladunk a “régi” Nandlgrat beszállója előtt, miközben minduntalan remek kilátások nyílnak a Dürre Leiten és Schober-Öhler-Dürre Wand irányában.

DSC08532

Lélegzetelállító pillantás (13:35) kilépni a fenyveserdő sejtelmes félhomályából a napsütötte Nandlgrat taréjára. A Breitre Riess hirtelen felbukkanása meghökkenti még a tapasztalt túrázókat is. A hatalmas sziklasivatag látványa elfoglalja szinte a fél panorámát.

Kiadós nézelődés után jó meredek, de nem kitett ösvényen érkezünk a Bürklehütte szintjére (13:50). A kunyhó teraszáról egy más perspektívából csodálhatjuk meg ő-zordságát a Breite Riesst. Folyamatos és folyamatosan enyhülő ereszkedés következik vissza Losenheimbe. Cirka 15:00 órakor érkezünk vissza kiindulópontunkba. Kellemesen elfáradva nyugtázzuk, hogy nem is választhattunk volna jobb/szebb útvonalat a mai napra.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s