Reiteralm


Sorrendben a Reiteralm a negyedik schladmingi sí-hegy a Hauser Kaibling, Planai és a Hochwurzen után. A nyári szezonban a Preunegg-Jet kabinos felvonó repít fel az alpesi legelő szintjére. Vigyázat, a Jet csak kedden és pénteken üzemel! Mielőtt valaki útra kél, érdemes megérdeklődni a pontos menetrendet.

 Reiteralm_2D  Reiteralm_3D

 ReiteralmProfile

red A térképen feltüntett útvonal 7.5 km hosszú, 480 méter a szintemelkedés, ami bruttó 5:00 óra alatt könnyen megtehetö (nettó 2:45 óra).

A Reiteralm a Schladminger Tauern eleddig egyetlen Klettersteigjének, a Franzinak az otthona. Mi Angikával ma ferratákban érdekeltek nem vagyunk. Sokkal inkább az itt található tavak világa vonz. Különösképpen a híres Spiegelsee, azaz a Tükörtó, mely a sok turista miatt, akik elállják a kilátást, inkább csalódás. Csendes időben a Dachstein tükröződik páratlan szépséggel a vízfelületen.

DSCF1504

A Spiegelsee tulajdonképpeni hivatalos neve Mittersee (fenti kép), azaz a Középtó. Ezen kívül van egy Untersee (Alsótó) és két Obersee (Felső tavak). A megnevezések közvetlenül is kifejezik a köztük lévő cirka 100 méteres szintkülönbséget.

Ha a víztározó partjáról a kijelölt turistaúton indulunk északi irányban, akkor az Unterseehez le kell ereszkedni. A Mittersee nagyjából ugyanabban a magasságban fekszik, mint maga a turistaút. Az Oberssehez vezető ösvény viszont már piros kategóriás, így a tömegek túlnyomó többségének a Mittersee (Spiegelsee) a végállomás. Ebből adódik az ott fellelhető tolongás.

DSCF1549
A kép bal oldalán a Mittersee, jobbra a két Obersee, szemben a 2133 m magas Schober

Mi Angikával természetesen felmászunk az Oberssekhez is, majd folytatjuk a meredek lejtök legyűrését a tó felett trónoló 2126 méteres Rippetegg felé. Innen aztán a hegy gerincén maradva a 2001 méteres Gasselhöhen át ereszkedünk vissza a Reiteralm 1740 méteres szintjére.

A körút nem véletlenül van piros színnel jelölve. Különösen az Obersse és a Rippetegg közti szakasz egy igazi, nem alábecsülendő alpesi ösvény. Ajánlatos a körutat az óramutató járásával azonos irányban megtenni. Aki fordítva érkezik, esetleg visszariadhat az ugyancsak szaftos és helyenként kitett ereszkedéstől.

DSCF1539
A Dachstein a Spiegelseevel

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s